20 юли 2023

Бургас. Вчера, на територията на Южното Черноморие е проведена специализирана полицейска операция за противодействие държането и търговията с наркотични вещества. Иззети са различни наркотични вещества, задържани са трима мъже. Служители на РУ – Созопол проверили квартира в града, обитавана от 23- годишен софиянец. При претърсването те открили в хладилника  29 пликчета с бяло прахообразно вещество – кокаин, с общо тегло от 50 грама, плик с 50 г бяло кристалообразно вещество –метамфетамин, две торби и кутия с различни по форма, цвят и щампа таблетки / екстази – над 700 броя. Открили още супена лъжица с бяло прахообразно вещество – кокаин,  множество полиетиленови празни пликчета и електронна везна, както и 8 750 лв. в банкноти с различен номинал. Тримата мъже са задържани с полицейска мярка за срок да 24 часа. Служители Първо РУ – Бургас иззели от 31- годишен криминално проявен бургазлия плик със зелена тревна маса – марихуана, и около 3 г кокаин. При допълнителни процесуално – следствени действия в обитаваното от мъжа таванско помещение е намерена и иззета торбичка със суха зелена тревна маса – марихуана,  с приблизително тегло 300 грама. Около 15 часа пред комплекс „Амадеус“ в несебърския квартал „Камелия“ служители на РУ – Несебър проверили 24-годишен ирландски гражданин. У него били открити три саморъчно свити цигари с канабис и кутия със суха зелено-кафява тревна маса – канабис.. В полицейския арест е задържан и 20-годишен столичанин. Към 22.00 ч. в района на ул. «3-ти март» служители от Районно управление – Приморско го спрели за проверка, а по-късно претърсили и хотелската му стая. Намерени и иззети са около 200 г суха зелена тревна маса / марихуана/. Работата по документирането на случаите продължава.

Пловдив. Канабисови насаждения са открити в землището на Асеновград. При проверка вчера в частен имот полицаи от районното управление иззели 13 растения в различен стадий на развитие, наподобяващи по морфологични признаци на конопа. Като заподозрян за отглеждането им е задържан 63-годишният криминално проявен и осъждан собственик. Предстои експертна справка да изясни точното количество на конфискуваната листна маса. Междувременно в полицейския арест се озовал и друг познайник на служителите на реда, на 29 години, засечен край жп гара в града да носи в себе си цигара и четири пакетчета със съдържание на синтетичен канабиноид. Други трима притежатели на наркотици са задържани при подобни полицейски действия от началото на седмицата в Пловдив. В ареста на Първо РУ попаднали криминално проявени мъже на 26 и 29 години, от които общо са иззети  марихуана, кокаин, таблетки и течност за електронни цигари със съдържание на психоактивни вещества. 36-годишна жена пък била отведена във Второ РУ, след като у нея униформените намерили пликче с бяло прахообразно вещество, реагирало при полевия тест на кокаин. По всички случаи са образувани бързи производства. С постановление на Районна прокуратура – Пловдив двама от задържаните са приведени в ареста за срок до 72 часа.

Минути преди 20.00 ч. снощи патрул на Пето РУ бил изпратен на сигнал, че мъж лежи в безпомощно състояние на пейка пред жилищен блок в пловдивския квартал „Тракия“. На място е установена самоличността му, както и че той е с криминалистични регистрации. Медици констатирали, че на мъжа е нанесена телесна повреда от  побой. При последвалата незабавна проверка като заподозрян за нападението е задържан друг криминално проявен мъж, на 32 години. По предварителна информация по-рано през деня между двамата е възникнало скарване, което прераснало във физическа саморазправа. По случая е образувано досъдебно производство по чл. 129, ал. 1 от НК, уведомен е дежурен районен прокурор.

Асеновградчанка се озова в ареста на Второ РУ за кражба от пловдивски мол. 35-годишната жена е познайничка на полицията и осъждана. Според събраните доказателства от проведеното разследване, в края на януари т.г. тя задигнала мъжко яке на стойност около 660 лева от магазин за маркови дрехи на ул. „Перущица“.  Работата по документиране на случая продължава.

София. Криминалисти задържаха 29 – годишен, нанесъл телесна повреда на мъж. Действия по разследването започнали през март месец, след получен сигнал за намерен пред дома си човек в безпомощно състояние, който е настанен за лечение в болнично заведение с множество травми, без опасност за живота. По случая било образувано досъдебно производство. В резултат на предприетото разследване столичните криминалисти установили и задържали извършителя на деянието. С постановление на наблюдаващ прокурор от Софийска районна прокуратура на мъжа  е  повдигнато обвинение за престъпление по чл. 129 от НК и с прокурорско постановление мярката му за задържане е удължена за срок до 72 часа. Работата по случая продължава.

 

Хасково. Вчера около 15 часа мъж потърсил помощ в полицията – по думите му той бил нападнат на улица в града от трима непознати, които след побой му отнели 300 лева и изчезнали с лек автомобил. В резултат на незабавно стартиралите оперативно-издирвателни действия „по горещи следи“ криминалистите влезли в дирите на тримата – двама свиленградчани на 33 и 35 години и 33-годишен жител на Варна. Пострадалият е прегледан в болница и освободен за домашно лечение. Работата по образуваното досъдебно производство продължава.

Шумен. Вчера в РУ – Нови пазар млад мъж се е обърнал към полицията, след като установил липсата на мъжка чантичка с лична карта, ключ за лек автомобил и сумата от 40 лева. При предприетите бързи оперативно-издирвателни действия станало ясно, че вещите му били отнети предната вечер от маса пред магазин на улица в Нови Пазар, а в хода на разследването е задържан извършителят – 47-годишен от село Гроздьово, с криминалистически регистрации в полиция, дошъл от няколко дни в града, обявен за общодържавно издирване и наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“, като подсъдим. В храсти са намерени чантичката, личната карта и ключовете за автомобила. Задържаният ще бъде предаден на служители от ОЗ „Охрана“ за конвоиране до затвора. По случая е образувано бързо производство.

София – област. Четирима задържани и шестима пострадали след сбиване в с. Литаково. Около 21.50 часа снощи в РУ-Ботевград постъпил сигнал за възникнало масово сбиване в с. Литаково. Незабавно към адреса били насочени два полицейски екипа. Последвала допълнителна информация, че участниците в свадата се намират във Филиала за спешна помощ. Пристигайки на място униформените установили шестима мъже от селото с различни контузии и наранявания. След преглед и оказана медицинска помощ един от тях е транспортиран в столична болница с тежка черепно-мозъчна травма и фрактура на черепа, с опасност за живота. Останалите петима са освободени за домашно лечение. В резултат на бързи оперативно-издирвателни действия са установени и задържани извършителите – четирима мъже от същото село. След преглед от лекар единият е освободен по здравословни причини. Изяснено е, че повод за сбиването е станал възникнал по-рано през деня спор между двама мъже, след който в конфликта се включили и техни роднини. По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 129, ал.2 от НК.

19 юли 2023

Силистра. При съвместна операция на служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР-Силистра и криминалисти от РУ-Дулово е задържан 26-годишен за притежание на дрогаВ условията на неотложност вчера около 18.30 часа били предприети процесуално-следствени действия в частен имот в Дулово, обитаван от мъжа. При претърсване на  прилежащ към имота гараж криминалистите намерили два вида наркотици, укрити в стара пералня, както и електронна везна. Иззети са 24 единични дози канабис с общо тегло 30 г и 37 дози хероин – 152 г, разпределени в прозрачни полиетиленови пликчета. 26-годишният е задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. Образувано е досъдебно производство по чл. 354 а, ал.3, т.1 от НК.

София. Автомобил, извършвал нерегламентиран превоз,  е спрян от движение. Полицейската акция срещу нерегламентиран таксиметров превоз на пътници е проведена вчера на територията на столицата. Действията са осъществени от  служители на отдел „Икономическа полиция“ – СДВР, със съдействието на експерти от РД „Автомобилна Администрация” и НАП. В хода им в района на ж.п. гара Север е спрян автомобил, за чийто 22-годишен водач е установено, че извършва нерегламентирана таксиметрова дейност, ползвайки интернет приложение. На място екип на РД „Автомобилна администрация” е съставил акт за извършване на нерегламентирана дейност, отнети са талонът и СУМПС на водача. Предната регистрационна  табела на автомобила е свалена и колата е спряна от движение. Служители на  НАП са съставили  протокол  за извършената проверка с констатирана липса на фискално устройство. Работата по образуваното досъдебно производство продължава под надзора на Софийска районна прокуратура.

София област. Водач на лек автомобил, италиански гражданин, е обвинен за хулигански действия. След приключване на действията по разследване, проведено от служители на РУ-Костенец, шофьорът е привлечен като обвиняем за дръзки хулигански действия, грубо нарушаващи обществения ред. Към 18 часа на 17 юли, в землището на община Костенец, лек автомобил навлязъл с висока скорост в насрещното платно за движение и ударил полицейски автомобил в предната гума, изтласквайки го от пътя. Броени минути по-късно, в района на 130 км на главен път 1-8, водачът не се подчинил на подадените му сигнали за спиране от друг полицейски екип –преминал през тревните площи, навлязъл в насрещното платно за движение, засичайки движещите се по него моторни превозни средства.  След първоначалното му полицейско задържане, мярката е удължена с прокурорско постановление до 72 часа. Престъплението, за което е привлечен към наказателна отговорност, е по чл. 325, ал.З, предл. 2-ро, вр. ал.2 от НК.

Пловдив. Криминално проявен столичанин е задържан като заподозрян за грабеж в Пловдив. До ареста на 26-годишния гастрольор се стигнало след усилено разследване на криминалисти от Трето РУ, получили сигнала за посегателството миналия вторник. Тогава помощта им потърсила млада жена, която разказала, че на бул. „България“ непознат я ударил и насила й отнел портфейл с 2000 лева и лични документи. При проведените оперативни и издирвателни действия служителите влезли в дирите на извършителя и вчера той бил отведен за срок до 24 часа в районното управление. Материалите по образуваното досъдебно производство са докладвани в Районна прокуратура – Пловдив.

За броени часове служителите на реда в Кричим разкриха автор на взломна кражба. Вчера сутринта работата им започнала по постъпила информация за открадната парична сума от павилион за бързо хранене, а при огледа на местопроизшествието станало ясно, че в помещението е проникнато след разбиване на прозорец. Още същия ден работата по „горещи следи“ дала положителен резултат и криминалистите задържали техен 23-годишен познайник. Освен с регистрации в полицията, младежът е и осъждан. По случая е образувано досъдебно производство в РУ-Стамболийски и работата по документирането му продължава.

Бургас. Наркотични вещества са иззети при различни проверки на територията на областта. На бургаската улица «Александър Батенберг» служители от Първо РУ-Бургас спрели за проверка лек автомобил с бургаска регистрация, управляван от 35-годишен бургазлия, и установили, че той шофира след употреба на амфетамин и метамфетамин. При проверка на купето, в кутия от цигари, са намерени и иззети две пликчета с жълто кристалообразно вещество – метамфетамин. Водачът е задържан за срок до 24 часа. Работата по случая продължава. По-късно  на ул. «Ропотамо» в Приморско полицаи от районното управление извършили проверка на 24-годишен русенец, 22-годишен мъж от Бургас и 27- годишен сливналия, като един от мъжете изхвърлил цигара с марихуана. При последвало претърсване и изземване на обитаваната от мъжете квартира в курорта е намерена и иззета кутийка с марихуана, а от квартирата на сливенеца са иззети две пликчета със суха зелена тревна маса марихуана и три пликчета с метамфетамин. И тримата са задържани за срок до 24 часа. Работата по случаите продължава.  Отново в Приморско, в района на автогарата Приморско служители от Рмеството РУ проверили 28-годишен криминално проявен и осъждан бургазлия, като намерили и иззели две топчета с  метамфетамин. Работата по случая продължава.

Пазарджик. В хода на полицейска операция служители от сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ в ОДМВР засекли на територията на село Радилово двама мъже от Пещера. При вида на униформените единият хвърлил в близката тревна площ чанта, в която са открити близо 110 г марихуана. При обиска от другия мъж са иззети малко над 14 грама суха марихуана и неголямо количество бяло прахообразно вещество –  амфетамин. Намерената дрога е иззета, а двамата пещерци са задържани в полицейския арест.

Хасково. Общо 7021 артикула с лого на защитени марки и тютюневи изделия без бандерол иззеха полицаи от ОДМВР Хасково и служители на РУ Харманли. Вчера в Симеоновград икономическите полицаи са извършили проверки на три автомобила, шофирани от двама новозагорци, на 18 г. и 30 г. и 47-годишен жител на с. Кортен.  В колите им са намерени и иззети общо 1621 артикула с лого и надпис на запазени търговски марки без разрешение на правопритежателя и 400 къса безакцизни цигари. Колегите им от управлението в Харманли  проверили и склад на паркинг „Бисерска Гергана“ в землището на с. Бисер, стопанисван от 41-годишен от селото. При претърсването на обекта и в прилежащ гараж са открити 2560 парфюма, 2840 мъжки боксерки и 34 000 къса пури без бандерол. Стоките са предадени от собствениците си протоколи на разследващите. Образувани са 4 досъдебни производства.

Монтана. 52-годишен е задържан за палеж в гр. Вълчедръм. На 17 юли в 2.50 часа на тел. 112 постъпил сигнал за горящ покрив на къща в селото. На местопроизшествието бил извършен оглед и образувано досъдебно производство по чл. 331 от НК. В резултат на проведените оперативно-издирвателни действия по “горещи следи” е установен извършителят – 53-годишен местен жител, който направил признания по случая. Работата по случая продължава от служители на РУ- Лом.

60-годишен ломски жител е задържан за неизпълнение на заповед за незабавна защита. Към 20.30 часа снощи бил получен сигнал за 60-годишен ломски жител, влязъл в саморазправа с млада жена в присъствието на две-годишния й син, спрямо които има издадена и връчена заповед за незабавна защита от август м.г. от Районния съд в Лом. Заповедта налагала забрана на мъжа за срок от 18 месеца да приближава жилището на жената и сина й, както и местата за социалните им контакти и отдих. По случая е уведомен дежурен прокурор при Районна прокуратура гр. Монтана, ТО – Лом. На нарушителя е наложено задържане до 24 часа в ареста на РУ- Лом, срещу него е образувано бързо производство по чл. 296 ал. 1 от НК.

Стара Загора. На 17 юли към 19.10 часа помощ в полицията потърсила местна жителка. Пред униформените тя обяснила, че малко по-рано през деня, след употреба на сила, непознат й е отнел златен кръст. По случая било образувано досъдебно производство по чл.198,ал.1 от НК и в резултат на предприетите оперативно-издирвателни действия полицейските служители установили и задържали извършителя – 38-годишен старозагорец. Материалите по случая са докладвани в прокуратурата.

18 юли 2023

София-област. Искане за съдействие постъпило тази нощ в РУ – Ботевград, около 2.45 часа, от Филиала за спешна помощ в града – съобщено било за двама мъже с агресивно поведение. На място незабавно били изпратени полицейски служители. Виждайки униформените, двамата насочили агресията си и към тях, оказали съпротива при задържането, при което единият полицай бил ударен по лицето и тила. С оглед своевременно овладяване на ситуацията на място е изпратен и втори автопатрул. Извършителите – от с. Разлив и с. Видраре, са задържани за срок до 24 часа. Пострадалият служител е прегледан, обработен медикаментозно и освободен. По случая е образувано досъдебно производство. Разследването продължава под надзора на прокуратурата.

Смолян. Седем момчета са повредили и унищожили общинска собственост, установиха служители на РУ – Чепеларе. Вчера, кметът на общината подал сигнал в районното управление, след като било установено, че е разбит катинар на съблекалните и тоалетните към минифутболно игрище и физкултурен салон при основно училище в града. Освен това били разбити стени от гипсокартон, моноблокове в бани и тоалетни, плочки по стените и друго обзавеждане, собственост на Община Чепеларе. Мястото било посетено от дежурна оперативна група и по случая – образувано досъдебно производство, в рамките на което стартирали незабавни оперативно-издирвателни действия. В резултат са установени евентуалните извършители не деянието – седем момчета от Чепеларе – ученици между трети и осми клас. Работата по случая продължава.

Бързо производство е образувано срещу 33-годишен варненец. Вчера служители на РУ – Смолян извършили проверка в обитавана от него хотелска стая и иззели 12,40 г марихуана. Видът на наркотика е установен с полеви наркотест. Притежателят на дрогата е задържан за срок до 24 часа.

Шумен. Двама мъже и тийнейджър са задържани за кражба на кола. Сигналът за посегателството постъпил в РУ – Велики Преслав на 16 юли –  лек автомобил с варненска регистрация, паркиран на ул. „Борис Спиров“ в града бил отнет в интервала между 3.20 и 18.30 часа същия ден. В резултат на бързите оперативно-издирвателни действия, в които се включили служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ – ОДМВР Шумен и на РУ – Велики Преслав, като съпричастни в извършване на деянието са задържани двама мъже – на 29 и на 34 години, и 16-годишен, и тримата местни жители. Откраднатото превозно средство е открито в района на варненското село Синдел. Работата по случа продължава.

Сливен. Извършител на серия от кражби задържаха служители на сектор „Криминална полиция” към РУ – Сливен. Работа по случаите започнала след постъпили заявления в началото на миналата седмица. Проведени са редица издирвателни и процесуално-следствени действия, в резултат на които е задържан 38-годишен, криминално проявен и осъждан. В хода на разследването е установено, че задържаният е съпричастен към извършването на две домови кражби, посегателство от лек автомобил и от офис на фирма в областния град. Престъпленията са извършени в различен период от време, като са откраднати 1000 лева, златен пръстен, мобилен телефон, моторна резачка, портфейл с лични документи, пари и дебитни карти, от които изтеглел сумата от 2000 лева. Доброволно е предал част от инкриминираните вещи Работата по образуваните досъдебни производства продължава.

Криминалисти на РУ – Сливен иззеха наркотични вещества от имот в близост до учебно заведение. Акцията за противодействие на престъпленията, свързани с наркотици, е проведена вчера в областния град. В хода ѝ, от имот, обитаван от 55-годишен криминално проявен, са иззети плик, съдържащ суха листна маса, и 27 пакетчета с кристалообразно вещество, реагирали при полеви наркотест съответно на канабис и метамфетамин. Мъжът е задържан в районното управление за срок до 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.

Притежание на наркотици установиха и служители на РУ – Котел при патрулна дейност. Около 23 часа снощи, в индустриалната зона на града, полицейски екип извършил проверка на лек автомобил, при която 25-годишен пътник предал доброволно 2 плика, съдържащи суха листна маса, която при тест реагирала на канабис. Мъжът е отведен в районното и задържан до 24 часа, образувано е досъдебно производство.

Пловдив. Петима задържани при спецакция по линия „наркотици“ от криминалисти на Второ РУ. Полицейските действия са осъществени в петък срещу събота в района на гребния канал в областния град. С различни по вид и количество високорискови вещества били заловени млада жителка на пловдивското село Йоаким Груево, мъж и жена от Гоце Делчев, хасковлия и велинградчанин. Сред иззетите от тях наркотици са кокаин, марихуана, синтетичен канабиноид и таблетка екстази. Образувани са три бързи и две досъдебни производства по чл. 354а, ал. 3 от НК. По същото време аналогична специализирана операция е проведена и от служителите на реда в Асеновград. Засечено е 18-годишно момче, което носело в себе си глави от съцветия на марихуана, електронна везна и гриндер. Експертна справка установила, че иззетото количество суха зелена листна маса е с тегло над 66 грама. В рамките на започнатото бързо производство младежът също е задържан за едно денонощие.

Бургас. Служители от Четвърто РУ установиха извършител на кражба на велосипед и множество строителни машини и инструменти. Престъплението било извършено в дните между 23 и 29 юни чрез вломяване на вратата на избено помещение на блок в ж.к. „Меден Рудник“. В резултат на полицейската работа е установен авторът на посегателството – 31-годишен криминално проявен бургазлия. Задържаният направил пълни самопризнания и върнал част от откраднатите вещи. В хода на действията по разследването е изяснено, че в началото на месец юли той е откраднал още един велосипед, отново от мазе на блок в същия квартал, колелото е намерено и иззето. Работата по случаите продължава.

Двама попаднаха в ареста за притежание на дрога. Вчера, в бургаския ж.к. „Славейков“, служители на Второ РУ проверили 41-годишен мъж от Царево и открили у него марихуана. Последвало претърсване на междуетажната площадка на блок в квартала, при което полицаите иззели торба, съдържаща съцветия от суха зелена тревна маса – марихуана, с тегло около  300 грама. След полицейски действия служители от РУ – Царево задържали 19-годишен местен младеж, от когото иззели плик с бяло прахообразно вещество – кокаин. Двамата притежатели на наркотици са задържани с полицейски заповеди до 24 часа и работата по случаите продължава.

Варна. Само за час служители на Първо РУ установиха и задържаха варненец, известен на полицията. Според събраните до момента данни 39-годишният откраднал велосипед от междуетажно помещение, прониквайки чрез взломяване на входна врата. Потърпевшият сигнализирал в полицията, веднага след като установил липсата. По случая е образувано досъдебно производство.

София. С марка „парична гаранция“ е водач, задържан след опит да подкупи полицаи. Ситуацията се разиграла на 15 юли, когато патрул на Пето РУ спрял за проверка лек автомобил, управляван от 69-годишен мъж. В хода на инспекцията той подхвърлил в  служебния автомобил две десетолевки, за да не изпълнят служителите на реда задълженията си по служба. С полицейска заповед водачът бел задържан за срок до 24 часа и по случая – образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийската районна прокуратура нарушителят е привлечен като обвиняем. Постановена му е мярка „парична гаранция“ в размер на 500 лева.

Плевен. 32-годишна е задържана в полицейския арест за непристойни действия и възпрепятстване на органите на реда. Полицейски екип бил насочен към адрес в с. Садовец след сигнал за жена, нахлула в нетрезво състояние в чужд дом и потрошила телевизора на собственика. Тя насочила агресията си и към униформените, въпреки многократните опити да я успокоят.  Задържана е в полицейското управление, сезирана е районната прокуратура в Плевен и работата по случая продължава от разследващ полицай в рамките на образувано досъдебно производство.

Кърджали. За хулигански действия 50-годишен е задържан в РУ – Кърджали. Според данните до момента, около 1 часа тази нощ, той и синът му – на 25 години, предизвикали скандал пред заведение, нанесли побой на двама мъже, отнели лек автомобил, с който се придвижили на кратко разстояние и изоставили. По-младият счупил с крак и стъклопакета на входната врата на обекта и се е наранил. Останалите пострадали са прегледани в спешното приемно отделение на болницата. Дежурна оперативна група от РУ – Кърджали е извършила оглед. Образувано е досъдебно производство по чл. 325, ал. 1 от НК за хулиганство, работата по което продължават сектор „Охранителна полиция“ и разследващ полицай.