Български и испански изтребители охраняват въздушното пространство

0
419

С церемония по сертификация в Авиобаза „Граф Игнатиево“ днес започват съвместните задачи по усилена охрана на въздушното пространство (Air Policing) от българските и испанските ВВС.

Съвместният еър полисинг ще започне в присъствието на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на българските ВВС генерал-майор Димитър Петров, извънредният и пълномощен посланик на Кралство Испания в България Алехандро Поланко Мата, командирът на испанското Съвместно командване по операциите генерал-лейтенант Франциско Брако Карбо и заместник-командирът на Обединения център за въздушни операции на НАТО в Торехон бригаден генерал Атанасиос Сектос, който ще връчи сертификата на испанските военнослужещи.

По време на сертификацията ще бъдат представени и изтребителите  МиГ-29 и Юрофайтър  EF-2000 Tаифун II, с които ще се охранява небето ни до този 31 март. Решение за това Министерският съвет гласува на 24 януари 2022 година.

При изпълнение на съвместните задачи по еър полисинг  българските дежурни машини ще се използват приоритетно.

Съвместната мисия е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана.

https://bnr.bg/