Българин награди подобрилата рекорда на Стефка Костадинова за атлетка №1 в Европа за 2024 г.

0
5


Най-високопоставеният българин в ръководството на международните спортни федерации – президентът на Европейска атлетика Добромир Карамаринов, връчи наградата на Ярослава Магучих за №1 в леката атлетика при жените в Европа през 2024 г. Това се случи на бляскавата церемония Golden Tracks за връчване на наградите за най-добрите атлети на Стария континент. Церемонията се проведе в националната опира и балет в Скопие. 

Добромир Карамаринов обяви най-добрата от най-добрите при жените. И прочете името на украинската звезда в скока на височина, след което й връчи отличието. 

Именно Магучих подобри „вечния“ рекорд на Стефка Костадинова. Примата на българскат алека атлетика беше №1 в света 37 г. със скочените 209 см. А когато изглеждаше, че още дълго никой няма да може да подобри световния й рекорд, сякаш от нищото Ярослава Магучих изригна с 210 см.

Точно в навечерието на церемонията за награждаването на най-добрите атлети в Европа за 2024-а световната федерация по лека атлетика първо изтри рекорда на Стефка Костадинова от 209 см, а след това официално пусна и съобщение, че е ратифицирала постижението на украинката Ярослава Магучих от 210 см, регистрирано на турнир в Париж през юли.

Още снощи след проверка „24 часа“ написа, че промяната е станала тихомълком.

Магучих само на две състезания е вдигала летвата на тази височина – в Брюксел и на парижкия стадион „Шарлети“, когато ги преодоля. Разликата между тези състезания е близо 2 години – или най-точно 674 дни. През този период в нито един свой старт тя не прави и опит да подобри рекорда, както и преди това.

От друга страна, Стефка прави цели 22 неуспешни опита в 8 състезания, преди да постави рекорда си. И то в период малко по-голям от година, или точно 442 дни. В цели 7 състезания. Това показва стабилност в резултатите и никакъв страх от височината. А между двата рекорда има цели 159 неуспешни опити на различни атлетки.

Постижението 210 см дойде изневиделица, тъй като Магучих изведнъж и много неочаквано подобри летните си резултати с близо 10 см и след това не потвърди в нито един старт подобен потенциал.

 Стефка Костадинова поздрави на мига Ярослава, след като украинката й отне рекорда. А месец по-рано българката я целуна за късмет и й пожела олимпийско злато с рекорд, докато й връчваше медала за европейската титла в Рим.

Мнозина се усъмниха в „мистериозното“ постижение на украинката и поставения нов рекорд. Дълго време той не беше признат от Световната лекоатлетическа асоциация, а стоеше със звездичка отпред и чакаше ратификацията си. Отделно преодоляването на тези чакани почти 40 години 210 см не беше излъчено директно по телевизията, въпреки прякото предаване на турнира в Париж.

И всичко това се случи на фона на безпрецедентния натиск върху рекорда на Стефка Костадинова. Десетилетия наред тези 209 см „бодяха очите“ на редица функционери и босове на световната атлетика и те настояваха за анулиране постижението на българката. Техните мотиви бяха, че подобни резултати били постигнати много отдавна, в други времена, че такива рекорди щели да останат вечни, което спъвало развитието и задушавало интереса към атлетиката.

Спортната кариера на Стефка продължава 14 години, но всичките й 6 поправки на световни рекорди се случват в един сравнително кратък период от 20 месеца. Първият си световен рекорд прави на 21-годишна възраст, тогава през 1986 г. чупи два световни рекорда в разстояние на седем дни.

Стефка атакува собствения си световен рекорд от 209 см 19 пъти, последния път на Игрите в Атланта, веднага след като спечели така дълго чаканото олимпийско злато с 205 см. Сега очакваме да видим колко пъти Магучих ще атакува своите 210 см.





Източник 24часа