БЧК преустановява набирането на материални дарения за засегнатите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия.

0
335

От централата на БЧК изпратиха специално писмо до медиите, в което отчитат свършеното до момента по отношение на набирането на средства и  дарения за пострадалите от апокалиптичините земетресения в Турция и Сирия.  Ето равносметката на организацията в България до момента:

 

„С благодарност за направените дарения, Бихме искали да ви уведомим за хода на нашата операция по подпомагане на засегнатите от опустошителното земетресение в Турция и Сирия.

Във връзка сме с МФЧК/ЧП и Турски ЧП и, както знаете, незабавно бе взето решение за отпускане на 5000 шв. фр. от фонд „Подпомагане при бедствия“ на БЧК и бе изпратен екип от 12 души с 5 оперативни кучета за търсене и спасяване, които вече се завърнаха.

Стартирани бяха две обществени компании с за набиране на финансови дарения по банков път, с sms 1466, вече има възможност за онлайн дарения на интернет страницата на БЧК.

Огромен брой дарители се озоваха в отговор на нашите две кампании/Приложено е официалното лого на кампанията/, а също така и на усилията на партньорите ни и структурите на гражданското общество.

Изключително много сме благодарни сме  към всички дарители и съмишленици, към екипа на ПСС към БЧК, към вас и към всички наши доброволци за бързата реакция и непрекъснатия труд, за да помогнем възможно-най-бързо на засегнатите и за справянето с последиците в двете държави, а и като се има предвид спецификата в тях.

Нашата помощ е и ще бъде не само в тежката начална фаза, но и във възстановителния период.

В отговор на отправения Спешен призив на МФЧК/ЧП за операцията по подпомагане на пострадалите от земетресението бе взето решение БЧК да предостави, дарени финансови средства  по Националната кампания на БЧК както следва:

–         480 000 лв. за Турция /Спешен апел MDRTR004 – 07/02/2023 за подкрепа на пострадалите чрез Турския ЧП

–         320 000 лв. за Сирия /Спешен апел MDRSY099 – 07/02/2023 в подкрепа на пострадалите чрез Сирийския арабски ЧП

Получени са  кодовет за преводите, средствата ще бъдат използвани за подпомагане на пострадалите в двете държави от двете НД, работещи денонощно от самото начало на бедствието, съгласно утвърдените правила и процедури на МФЧК/ЧП, със съответната отчетност.

Информация за нашите действия се изпраща редовно на медиите, и в социалните медии.

 

БЧК е в постоянна комуникация с Министерството на вътрешните работи и – ГД ПБЗН, както и с Турския Червен полумесец – сформирания щаб на ТЧП, ръководещ операцията по подпомагане, както по отношение на изпращането на екипи за търсене и спасяване, така и при изпращането на хуманитарна помощ. Партнираме с ГД „ПБЗН“ и се включихме в изпращането на материални помощи с правителствения Спартан, а също така и с наземен транспорт, което продължава и в настоящия момент. Проследяваме предоставянето на помощ от други държави, НД и организации в тази сложна международна операция.

Работата ни продължава и оставаме във връзка с Вас , каквато е практиката ни в кризисни ситуации. Като следваща стъпка планираме предоставянето на финансови средства постъпващи от следващи дарения  по Националната кампания на БЧК на Турски ЧП, който е член на мрежата НД от ЮИЕвропа „Съседите помагат първи“.

 

Получихме информация от МФЧК/ЧП и националните дружества в засегнатите от бедствието страни, че към момента финансовите дарения са приоритет. В тази връзка, бихме искали да ви уведомим, че от този момент преустановяваме набирането на материални дарения.