На 5 декември е Денят на доброволеца. По този повод БЧК Добрич организира инициативи, съобщи д-р Артюн Еринозов, директор на Областния съвет на БЧК. Една от дейностите е благотворителен базар, на който ще се предлагат предмети, изработени от доброволци. Те ще бъдат изложени на щанд в най-новия хипермаркет в Добрич, откъдето са предоставили безвъзмездно площ за милосърдната организация. Събраните средства ще бъдат предоставени на фонд „Милосърдие“.

„Доброволците са хора, които на добра воля полагат безвъзмезден труд в полза на уязвими лица, които имат нужда от това. Доброволчеството е традиция в БЧК и Червеният кръст привлича хора за различни дейности: доброволци обучители; доброволци, които помагат на бедни и самотни хора, които се включват в помощ при аварии, бедствия и катастрофи; които подпомагат бежанци и т.н.“, разказва д-р Еринозов.

За съжаление, в последните години, с намаляване на населението на област Добрич, все по-трудно се намират доброволци, споделя още д-р Еринозов. „Въпреки всичко, успяваме да съхраним около 200 доброволци годишно в БЧК Добрич, както и други 120-130 доброволци от младежкия БЧК /БМЧК/“, допълва той.

Като най-значимо събитие за доброволчеството през 2023 година, д-р Еринозов определя събирането на средства и вещи за пострадалите при земетресенията през февруари в Турция и Сирия. В резултат на кампанията, за бедстващите райони от област Добрич заминаха 2 камиона с вещи, а десетки хиляди левове бяха внесени в националната сметка на БЧК. През цялата година доброволците са оказвали помощ на настанените на територията на областта украинци, много доброволци се включиха и в последните зимни бури през ноември.

„Искам да поздравя всички доброволци на БЧК и БМЧК Добрич; на младежкия авариен екип БМЧК; на ДЕРБАК Добрич, както и всички наши председатели на общинските организации и членове на Областния съвет, които са също доброволци, и да им пожелая много здраве и все така да сме успешни в доброто, което правим“, каза д-р Артюн Еринозов. НДТ