Хуманитарен полет, организиран от българското Министерство на външните работи е отпътувал за Москва, откъдето ще прибере у нас 64-ма българи, сред които и посланика ни в Русия Атанас Кръстин. Това заяви премиерът Кирил Петков след срещата с премиерите на Румъния, РСМ и Черна гора, предаде БНТ.

“Това беше единственият начин да ги върнем заради ограниченията в полетите. Радвам се, че МВнР успя да реагира доста бързо”, каза Петков.

Посланикът ни се прибира в София, повикан за консултации от българското правителство.

Премиерът Кирил Петков подчерта, че очаква руското правителство да предприеме аналогични постъпки спрямо посланика на Руската Федерация в България Елеонора Митрофанова.

 

Припомняме, че на 24 март премиерът Кирил Петков обяви в Брюксел, че България ще извика в София за консултации посланика си в Москва Атанас Кръстин и очаква Русия да направи същото по отношение на посланик Елеонора Миторфанова в София.

Това беше реакция на изявление на Митрофанова, която нарече премиера “чиновник”.

“Оценявам реакцията на Митрофанова като недипломатическа, остра, груба. Затова ние ще извикаме нашия посланик от Русия отбратно за консултации. Всички знаят какво означава това на дипломатически език. Обикновено, когато една държава извика обратно за консултации посланика си, би трябвало и другата държава да последва примера и да направи същото,” каза Петков.

Предишния ден руското посолство разпространи изявление, в което пише: “Смятаме за неприемливо по никакъв начин чиновници на тази или онази страна независимо от ранг и официална длъжност публично да критикуват Посланика на Руската Федерация за оценките на случващите се в приемащата държава събития. Това директно противоречи на духа на Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 година.”

От началото на войната срещу Украйна Митрофанова на няколко пъти имаше неподходящи и дори обидни изказвания за България и българите. В пост на страницата на посолството в края на февруари на български и руски властите в България бяха наречени “евроатлантически подлоги”. Поводът беше спирането на няколко руски телевизионни канали и сайтове.

След като публикацията предизвика скандал, българският вариант на текста беше свален, за да се подложи на филоложко-философска експертиза. “В текста на съобщението на руски език дипломатическата мисия е използвала думата “прихвостень”, която според речниците съответства на “лакей”, “блюдолизец”, “подлизурко”, “оръдие”.

Самата публикация стана причина за среща между Кирил Петков и Елеонора Митрофонова, на която премиерът призова посланика да отзове всички служители на мисията, които не се занимават с дипломатическа дейност. Няколко дни по-късно България изгони 10 руски дипломати.

Във видеообръщение по повод 3 март руският посланик сравни освобождението на България през 1878 г. с днешната руска военна агресия срещу Украйна. Тя посъветва българите да гледат на войната в Украйна като на Руско-турската освободителна война.

Още в първите дни на войната Митрофанова написа, че “в българските медии се тиражира агресивна антируска пропаганда, фейкове и неприкрити глупости”.

https://epicenter.bg