• “Шкода” спря работа
  • 1 милион души подкрепят протеста

Синдикални организации в Чехия започнаха вчера “най-голямата в историята стачка”, в знак на протест срещу новата правителствена програма за строги икономии, довела до масово затваряне на детски градини и училища в страната, предаде ДПА.

Профсъюзите посочват, че протестът е подкрепен от повечето училища в страната, както и от стотици компании и предприятия, включително и “Шкода”. Около 1 милион души ще подкрепят стачката под някаква форма, което я прави най-голямата в историята на страната, каза ръководителят на Чешко-моравската конфедерация на профсъюзите Йозеф Стредула.

Недоволството беше предизвикано от пакета от мерки, подписан от президента Петър Павел за подобряване на държавните финанси, включително намаляване на държавните субсидии, премахване на някои данъчни облекчения, увеличаване на ДДС за редица стоки и услуги, и промени в условията за изплащане на пенсиите. Според синдикатите и опозицията обаче тези промени ще доведат до увеличаване на инфлацията, която вече е двуцифрена, както и до намаляване на стандарта на живот на гражданите.  https://trud.bg/