БТА :: Сдружението МИРГ – Самоков – Белица

0
2



Местна инициативна рибарска група (МИРГ) – Самоков – Белица – Сърница ще работи за развитието на рибарския сектор с нови технологии, съобщиха от сдружението след проведена среща за подготовка на Стратегията по подхода „Водено от общностите местно развитие“ (ВОМР). 

От инициативната група посочват, че изпълнителният директор Йоанна Спасова е разяснила основните цели на стратегията и е събрала предложенията за развитието на сектора. 

Те са свързани с развитието на рибарския сектор, като бе изтъкнато, че разработката трябва да бъде насочена към възможности за пречистване на водата, както и за нови технологии, чрез които да се намали количеството на водния ресурс, което се ползва от сектора. Има предложения за закупуване на техника и оборудване за рибопроизводството и рибопреработката. 

По отношение на секторите извън аквакултурите ще бъдат заложени възможности за кандидатстване за популяризиране на консумацията на риба и рибни продукти. Това включва организирането на готварски фестивали, оборудване за предлагане на жива риба в ресторантите, посочват още от МИРГ. 

Коментирани са и възможностите за инфраструктурни проекти. 

На срещата са присъствали представители на секторите на рибните стопанства, рибопреработвателите, бизнеса, неправителствени организации и общинска администрация. 

Целта бе да се разяснят и определят целите, които да залегнат в стратегията, както и ключовите нужди на отделните сектори, които да бъдат заложени.

От сдружението посочват, че на 21 и 22 октомври ще бъдат проведени подобни информационни срещи и в останалите две общини – Белица и Сърница. 

Последната информационна среща, на която ще бъдат поканени повече представители на отделните сектори, ще се проведе в началото на ноември в Самоков.

БТА припомня, че трите общини подписаха споразумение за партньорство за реализиране на нова стратегия. 

 



Източник БТА