Токио, 8 октомври /БТА/

Броят на пострадалите от вчерашното земетресение с магнитуд 5,9 в района на Токио нарасна до 52 души. Това съобщи днес службата за борба с пожарите и бедствията към японското Министерство на вътрешните работи и комуникациите, цитирана от ТАСС.

Повечето от пострадалите са получили синини и охлузвания в резултат на падания по време на подземните трусове, но има няколко човека със сериозни травми – фрактури или тежки наранявания, получени от съборени мебели. Най-много пострадали има в съседните на Токио перфектури Сайтама и Чиба.

Към настоящия момент движението на повечето железопътни линии в района на столицата, както и линиите на метрото, е възстановено. Навсякъде обаче има повреди и закъснения в движението на транспорта, а по станциите се извиха опашки, дълги стотици метри. По време на сутрешния час пик по линиите се движеха не повече от 140 влака, което забави придвижването на близо 130 хиляди човека .

Отначало бе съобщено за магнитуд от 6,1, но по-късно националната метеорологична служба коригира данните. Епицентърът на трусовете е бил на границата на префектурите Токио и Чиба на дълбочина от 75 километра. Не беше обявена опасност от цунами, но местните сеизмолози предупреждават за възможност за силни вторични трусове. Няма данни за извънредни ситуации в японските ядрени обекти в резултат на земетресението.