Собствениците на “Приста ойл” и “Монбат” братя Бобокови са арестувани за 24 часа, съобщава ПИК.
Те са сред шестимата задържани след днешната акция на спецпрокуратурата във връзка с внос на вредни отпадъци.

От прократурата нито потвърждават, нито отричат за задържането на братята, които са най-големите производители на масла и акумулатори в България.

По-рано говорителят на главния прокурор Сийка Милева каза, че от схемата за отпадъците се е възползвало и дружество, което има завод в Монтана. Точно там е предприятието на братя Бобокови, което произвежда и рециклира акумулатори.

Шестима души са задържани при днешната акция на Специализираната прокуратура, свързана с разследването на организирана престъпна група за внос на опасни отпадъци.

Говорителят на Главния прокурор Сийка Милева обяви, че сред арестуваните за срок от 24 часа по Закона за МВР е зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков.

Тя не уточни останалите имена, но тъй като акцията е свързана със завода „Монбат“ на братята Атанас и Пламен Бобокови, според неофициална информация те също са задържани в София.

За бизнесмените има издадени заповеди за полицейско задържане по Закона за МВР. В момента се извършват процесуално-следствени действия по разследването на Спецпрокуратурата за вноса на отпадъци, след което ще се реши дали да бъдат арестувани, пише 24 часа. Още не са им повдигнати обвинения. Ако това се случи, може да бъдат арестувани за 72 часа.

„Всяко дружество, което генерира опасни отпадъци, е длъжно в срок от една година да го изнесе или предаде на дружество за преработка в България. Зам.-министърът на околната среда е отказвал издаването на нотификация за износ и е принуждавал производителите да предават опасния отпадък на определени и контролирани от него дружества. От тази схема се е възползвало и дружество, което има рециклираща фабрика в Монтана за преработка на акумулатори („Монбат-б.а.). От нея се получава опасен отпадък, който първоначално е бил изнасян в Германия, но е било много скъпо за дружеството. С цел спестяване на голяма част от тези разходи, дружеството започнало фиктивно да оползотворява отпадъците си, като започнало да изпраща опасните отпадъци на контролирани от него дружество с фиктивна дейност, като по този начин се спестявала голяма част от разходите му, генерирала се огромна печалба и се избягвало заплащането на данъчни задължения в големи размери. И към настоящия момент продължават действия по разследването на досъдебното производство в Специализираната прокуратура“, заяви Сийка Милева.

По-късно днес наблюдаващите прокурори ще преценят на кого и за какви деяния какви обвинения ще бъдат повдигнати и какви мерки за неотклонения да се определят.

Спецакцията в Русе, свързана с разследването на бизнеса на братята Атанас и Пламен Бобокови, е започнала още рано сутринта. Съседи от ул. „Хан Аспарух“, където се намира къщата на Пламен Бобоков, разказват, че жандармерията е пристигнала още в 6 часа сутринта. Заедно с униформените е имало и цивилни полицаи.

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Тя е запечатана и се охранява от екипи на жандармерията. „Ходят там полицията вътре, разтворена вратата, какво правят, една част от полицаите вътре се виждат, другите отвън, никой нищо не каза“, разказва съседът Колю Стефанов, съобщава Русе медия.

http://epicenter.bg

Начална страница