Борисов: Дай Боже, да вали сняг – ще го чистим, но да пълни язовирите

0
832

Оставка на областния, пломби на помпената станция и валежи вдигнаха нивото на водата в “Студена”

Уволнение на областния управител, пломби на помпената станция, повече валежи и равносметката – водата в язовир “Студена” вече е повече от тази, която изтича. Това стана ясно в началото на правителственото заседание, на което екоминистърът Нено Димов докладва на премиера за ситуацията с водната криза. Заради нея премиерът уволни областната управителка и лидерка на Жени-ГЕРБ Ирена Соколова, както анонсира още през уикенда, и назначи на нейно място Емил Костадинов. Причината – че не са били взети мерки навреме, за да се избегне водният режим.
„Трябва да имаме много ясна стратегия за безводието. Дай Боже, да вали сняг непрекъснато, ще го чистим, но да напълни язовирите. Имахме проблем с наводненията, а сега с безводието“, коментира на свой ред премиерът Борисов.

Борисов поиска оставката на областния управител на Перник (ВИДЕО)

Приходът в язовира вече е повече от разхода на вода, докладва Нено Димов.

„Информацията, която имам е, че след пломбирането на помпената станция притокът към язовира е по-голям от разхода, който е за първите два дена. На пречиствателната станция са били сложени и лепенки на ВиК за прекратяване на подаване на вода към промишлените предприятия. Басейнова дирекция също е сложила пломби, за да се гарантира, че няма да се употребява за промишлени цели. Благоприятните метеорологични условия също играят роля в покачването на водите, но засега можем да считаме, че притокът е по-голям от разхода“, обясни той.

Кметът на Перник: Водният режим дава резултати

Регионалният министър Петя Аврамова пък отчете краткосрочните и дългосрочните мерки, които министерството е предприело за справяне с кризата. Тя обясни, че днес ще има среща с експерти, на която ще се обсъждат възможностите за намиране на допълнителни алтернативни източници на вода.

„Вече има няколко срещи с експерти, имаме официално внесени две предложения в регионалното министерство. Едното от тях е за допълнително сондиране, а другото е използване на карстови пещери и допълнителни източници на вода. Другата мярка, която беше предприета, е осигуряване на ресурс от 2,7 милиона лева, с което да се направи реконструкция на пречиствателната станция, като ВиК-Перник вече има договор с МОСВ, който е за рехабилитация на довеждащи водопроводи“, обясни Петя Аврамова.

Тя добави, че вече от Владайския канал се вливат допълнителни количества в язовир Студена. Министърът отбеляза още, че заради водния режим и пускането и спирането на водата, се е увеличил броя на авариите по водопреносната система.

При въведен режим: Три автомивки ползвали питейна вода в Перник

Министърът на икономиката Емил Караниколов даде информация и за язовирите в страната, които се нуждаят от ремонт.

„418 язовира бяха определени за такива, нуждаещи се от спешен ремонт. Към момента са възложени 182 язовира, от които се иска документация. Към момента имаме 10 строителни площадки, на които има машини, техника и ремонтираме. До края на годината ще започне работата по още 2 до 5 язовира“, посочи той.

Борисов поиска от МС още 16 млн. за ремонт на самолети​​​​​​​

По въпроса със снегопочистването министър Петя Аврамова бе категорична – навсякъде има готовност и няма криза в нито едно населено място.

„Имаме информация от всички областни пътни управления, от пътноподдържащите фирми. Всички имат готовност, цяла нощ са работили в проходите и високите места. Така че нямаме проблеми, няма криза в нито едно населено място“, отчете тя.

https://dariknews.bg