“Професионално подготвено покушение, само случайност е предотвратила смъртни случаи”, заяви той

Днес около 11:30 – 12 без 25 главният прокурор, пътувайки към София, на един много голям завой избухва взрив. Той е изключително силен. По сведения на очевидци, огненият стълб, който е изригнал, е бил с височина 4-5 метра. На мястото се установи кратер с дълбочина 30-40 см и диаметър близо 3 метра. Това е на непосредствена близост до пътното платно. Взривът е имал ясна насоченост към пътя. Бомбата е била с осколки, които са се забили в отсрещните дървета. Очевидно взривното устройство е било с намерения да убие, не е било с цел сплашване, изключително силен взрив. Сачмите, които намираме, са с големина колкото човешки нокът. Това заяви зам.-главният прокурор и ръководител на НСлС Борислав Сарафов на брифинг във връзка с инцидента с избухването на взривно устройство пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев.

“Търсим следи от евентуални извършител. Професионално подготвено покушение и добре изпълнено. Само една случайност е предотвратила смъртни случаи. Към момента наказателното производство е за терористичен акт. Подхождаме изключително сериозно, търсят се детонатори, осколки. До няколко часа ще имаме информация и какъв е химическият състав на взривното устройство. Очевидно някой е следил маршрутите на главният прокурор и той е бил мишена за някого”, допълни той.

Взривът е избухнал в момента, когато автомобилът на Гешев е преминавал покрай мястото. Намерени са маркери, които извършителите са оставили. Делото се наблюдава от прокурори от Софийската градска прокуратура. Бомбата е била с тротилов еквивалент 3 кг., но и с множество осколки, обясни ръководителят на НСлС.

Не мога да потвърдя дали има ранени, каза още Сарафов.

Сформиран е щаб с всички служби на МВР, съобщи директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Атанас Илков.

Пътят между Бистрица и Самоков в района на взрива ще остане затворен до приключване на огледите.

Взривът срещу главния прокурор е бил „насочен“

Взривът срещу кортежа на главния прокурор Иван Гешев е бил „насочен“, научи „Труд News” от източници, близки до спецслужбите. Според тях това показва, че са действали професионалисти, които са знаели точно кога и към кои автомобили да се задейства взривното устройство.

По време на взрива в района на местността Ярема е имало интензивно движение, с оглед края на серията от почивни дни. За щастие, поне за момента няма информация за пострадал случайно преминаващ автомобил. Този факт сочи, че евентуалните атентатори са знаели добре с какви автомобили се придвижва обвинител №1.

Иван Гешев: Добре съм, за децата ме е страх

По информация на ПИК главният прокурор е пътувал със семейството си по време на атентата срещу кортежа му

Главният прокурор Иван Гешев е пътувал заедно със семейството си по време на атентата срещу кортежа му, предава агенцияПИК.

Гешев лаконично заяви пред Соня Колтуклиева: “Добре съм. За децата ме е страх!”

Експлозията стана около 11.45 ч. на пътя София – Самоков.

По информация на ПИК освен обвинител №1, в кортежа са били още съпругата му Детелина Ханчева и дъщерите им Ивет и Далия.

Взривното устройство избухна пред една от колите в кортежа на главният прокурор. Въпреки първоначалната информация, че е пострадал охранител на Иван Гешев, главният секретар на МВР Петър Тодоров обяви, че няма пострадали хора.

“При инцидента няма пострадали – нито главния прокурор, нито съпровождащият го екип и други граждани”, обяви малко по-рано Тодоров от Бургас.

Гешев трябвало да пътува за Турция, но се отклонява в последния момент

Проверява се дали е имало теч на информация за промяната на маршрута

По последна информация на БТВ Иван Гешев е трябвало да пътува за Турция, но в последния момент се е отклонил за събитие на младшите прокурори. Пътувал е в брониран автомобил, с който е бил в Украйна. По него има щети, както и по дървета около пътя. Днес взривно устройство избухна пред кортежа на Гешев. Предполага се, че в него е имало сачми.

Проверява се дали е имало теч на информация за промяната на маршрута на главния прокурор.

Директорът на Националната следствена служба и зам.-главен прокурор Борислав Сарафов работи на място. Вътрешният министър Иван Демерджиев също пътува към мястото на инцидента.

Ген. Миланов: Възможно е детонацията на бомбата, поставена пред кортежа на Гешев, да е задействана електронно

Възможно е детонацията на бомбата, поставена на пътя на кортежа на главния прокурор Иван Гешев, да е била задействана електронно. Това означава, че извършителите са имали информация за маршрута, по който ще мине обвинител номер 1. Това заяви пред Нова тв бившият шеф на НСБОН и НСО ген. Румен Миланов.

„Ако това взривно устройство е сложено отстрани на пътя и е задействано в момента на преминаване на кортежа, това означава, че има теч на информация”, каза той. „Отдавна не сме имали подобна ситуация, това създава сериозно напрежение и грижа на службите за обществен ред”, обясни Румен Миланов.

Той оценява положително, че няма пострадали хора и отбеляза, че от официалните данни на МВР към момента не е ясно къде точно е била поставена бомбата и как е задействана.

„На подобни инциденти се събират всички ръководители на службите, което не е добре. На подобни места е добре да отидат експертите, които бързо да могат да разберат механизма на това деяния”, изказа лично мнение той. „Автомобилите на НСО се преглеждат предварително”, припомни той.

“Възраждане”: Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилен на терористичен акт

“Инцидентът с кортежа на Главния прокурор е знак за разпада на държавността”, заявяват в своя позиция от партия “Възраждане” по инцидента с взривното вещество срещу кортежа на Иван Гешев.

“Опитът за покушение над обвинител номер едно е равносилно на терористичен акт. Осъждаме извършения терористичен акт и настояваме за максимално бързо разследване, откриване на виновниците и наказания”, изтъкват от партията.

Шефът на ГДНП Атанас Илков: Сформиран е щаб с всички служби на МВР след взрива срещу кортежа на Гешев

“Сформиран е оперативен щаб по разпореждане на министъра на вътрешните работи, заяви на брифинг директорът на Главна дирекция “Национална полиция” (ГДНП) Атанас Илков по повод инцидента с кортеж на главния прокурор Иван Гешев.

“В щаба са включени всички структури на МВР, които имат компетенции да работят по този случай. Анализират се всички данни. Извършват се много процесуални и претърсвателни действия, уточни той. В 11:50 часа е постъпил сигнал от НСО, че срещу автомобил на главния прокурор е било взривено взривно устройство. След получаване на сигнала ние изпратихме полицейски екипи и линейки. За щастие нямаше пострадали”, добави Илков.

Взети са допълнителни мерки, за да се осигури сигурността на главния прокурор.

Пред БТВ  от Спешна помощ съобщиха, че в 11:54 часа е подаден първият сигнал до тях, а в 12:04 часа е имало информация да се изпрати втора линейка. Спешните екипи не са установили пострадали лица.

https://trud.bg/

НЕ ПРОПУСКАЙТЕ НОВИНИТЕ И ПРЕЗ ТЕЛЕГРАМ КАНАЛА НИ: HTTPS://T.ME/NDT1EU