Борел обяви “безпрецедентен” спад на вноса в ЕС от Русия

0
119

©

Върховният представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Жозеп Борел обяви, че през 2022 година обемът на вноса от Русия в страните от Общността е намалял с безпрецедентните близо 60%, става ясно от съобщение на официалната интернет страница на Европейската външна служба.  

“В сравнение с 2021 година общият внос на ЕС от Русия вече е намалял през 2022 година с 58%, което е безпрецедентно. Неенергийният внос от Русия е намалял с почти 60%, като най-забележим спад е в стомано- и железнодобивната промишленост, скъпоценни метали и дървен материал“, написа дипломатът. Според Борел “този процес се ускорява: през първото тримесечие на 2023 година спадът на вноса на неенергийни стоки надхвърли 75%, а при енергийните стоки тази цифра е дори повече – минус 80%“.

Според испанския дипломат санкциите са засегнали 54% от износа на ЕС за Русия през 2021 година, а процентът на европейския износ за Русия през 2022 година е с 52% по-нисък от средните годишни стойности от предходни години.

От началото на войната в Украйна срещу Русия бяха въведени 11 пакета санкции. Те засегнаха над 1 800 физически и юридически лица в Русия.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник