БОЛНИЦАТА ТЪРСИ 34-МА ЛЕКАРИ И 77 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ

0
810

За обезпечеността с медицински персонал в МБАЛ Добрич, са необходими 34-ма лекари и 77 медицински сестри. Това съобщи на пресконференция директорът на болницата д-р Светозар Байчев. В момента 19 лекари и 37 медицински сестри продължават да полагат труд, въпреки че са достигнали пенсионна възраст. 24 са специализантите в МБАЛ, в 15 клинични дисциплини. Според д-р Байчев, средната брутна заплата на лекарите през 2018 г. е била 1 112 лева, през миналата – 1 315 лева, а към 30 април през настоящата 2020-а, е 1 430 лева. В това число не е включена сумата от 1 000 лева, които дават на лекари, лекуващи пациенти с новия коронавирус, подчерта д-р Байчев.

Дейността на Инфекциозното отделение в болницата в Добрич е временно преустановена, след като единственият инфекционист и завеждащ отделението подаде заявлението си за напускане. Въпреки това, пациенти с установена коронавирусна инфекция ще бъдат лекувани в МБАЛ. Д-р Байчев уточни, че пациенти с COVID-19 ще бъдат лекувани от пулмолози, тъй като вирусът засяга дихателната система и белия дроб.

„Пациенти с коронавирус могат да бъдат настанявани и във Второто вътрешно отделение. Те ще бъдат в отделни и изолирани стаи. На практика, за да се осъществи това, трябва да се отговаря на много изисквания. Единственото отделение, което отговаря на тях, е Инфекциозното. Имаме възможност да пребазираме и тубдиспансера, в който разполагаме с 12 легла, но проблемът с персонала остава“, посочи д-р Байчев. Пациентите с други инфекции, извън COVID-19, ще бъдат насочвани за лечение във Варна.

„Последният специалист, придобил специалност по инфекциозни болести, е д-р Йовева. Преди 28 години тя е придобила такава специалност, след това няма желаещ да работи като инфекционист на територията на лечебното заведение и в областта. Никой не е придобил такава специалност. Водени са регулярни разговори в личен аспект с д-р Йовева. Предлагали сме да заеме административна длъжност при нас като зам.-директор по медицинската част, но тя не пожела да предприеме действия в тази насока. Уважаван специалист е от нас, с авторитет“, заяви д-р Байчев и допълни, че разговорите с д-р Йовева винаги са били добронамерени.

Минималният брой на лекарите за Инфекциозното отделение са двама специалисти и един началник. Леглата в отделението са 11 по Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на болницата. Водени са разговори с инфекционисти за назначаване в МБАЛ Добрич, но не е ясно дали ще се стигне до сключване на трудов договор, каза още д-р Байчев. НДТ