Най-често лавандулата се отглежда с цел извличане  на лавандулово масло, от лавандуловите съцветия също се произвеждат продукти срещу молци, чайове, подправки в кулинарията, ароматизиращи продукти, за аранжировка и други.

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация. Подобно на всички етерични масла, то не е чисто съедининие, а е сложна смесица от естествени фотохимикали, вкл. линалол и линалилацетат.  Впоследствие то намира широко приложение в козметичната и фармацевтичната индустрии – парфюми, балсами, кремове и други. Също така се използва и за ароматерапия. Когато се добави към изпарител или пулверизатор лавандуловото масло се използва за лечение на кашлица и дихателни инфекциозни заболявания.  Има силно изразени антисептични и противовъзпалителни свойства. Маслото има жълтозелен цвят и когато се съхранява правилно има силен и наситен аромат, слабо различаващ се от този на цветята. Освен линалол и линалилацетат, то съдържа още гераниол, борнеол, цинеол, пинен, камфор, терпинеол,кумарин и др. Най-ценният от естерите  е линалилацетатът, в зависимост от условията на отглеждане на растението този естер варира от 30 до 60 %.

В кулинарията

Лавандуловите съцветия са богати на нектар, от които пчелите правят висококачествен мед, който от своя страна се предлага на световните пазари като премиум продукт. В някои страни съцветията се захаросват и се използват като украса на торти. Често лавандулата се смесва с черен, зелен или билков чай, добавяйки свеж и релаксиращ аромат и вкус. В Съединените щати от лавандулата се прави сироп, а сушените лавандулови пъпки се използват за направата на лавандулови сладки, кифли, бонбони и на т.нар. „лавандулова захар”.

В медицината

Интересен е фактът, че през Първата световна война лавандуловот масло се е ползвало широко в болниците с цел дезинфекция на подовете и стените. Днес тя се използва широко с други билки и ароматерапия. В  народната медицина запарка (отвара) от лавандула се използва за успокояване на ухапвания от насекоми, изгаряния, акне и главоболие (като се втрива около слепоочията). Лавандуловите съцветия отблъскват насекомите, а няколко капки масло върху възглавницата помагат за справяне с нарушения на съня, облекчаване на тревожността и релаксация. Също така се счита, че помага за лечение на различни общи заболявания като слънчеви изгаряния и удар. Като компонент в масажни смеси или спирт е силно ефективно при облекчаване на ставни и мускулни болки, астматични и бронхиални спазми.

За здравна профилактика.

Лавандуловото масло може да бъде мощен алерген, но не трябва да се използва по време на бременност и кърмене. Също така, прилагано външно то има цитоксичен ефект върху клетките на човешката кожа в концентрация 0,25%. Като цяло лавандулата влияе доста благоприятно върху човешкия организъм. Притежава нервноуспокоително, болкоуспокояващо, дезинфекционно и пикочогенно действие, последното от което се дължи на терпинеола. Маслото и/или спиртни разтвори се използват профилактично при неврастении, сърдечни неврози и мигрени. В нашата народна медицина се използва и  дори при шизофрении, парализи, газове в червата, гастрит, безсъние, виене на свят, ревматизъм, ускорено сърцебиене, главоболие и стомашно-чревни колики. Профилактично се препоръчва да се използва под фор­мата на запарка – една супена лъжица сух цвят се полива с около 250 милилитра кипяща вода и се оставя да се накисне за 2 часа. Приема се по една винена чаша до три пъти на ден.

Други приложения. Съцветията в сухо състояние  се използват за аранжировки от цветя и растения. Поставени в специални сашета се използват също и за ароматизиране на бельо и дрехи и против молци, като отдавна е изместил нафталина в това отношение.

С опияняващия си аромат и тъмновиолетови цветове, растението е давало своя принос най-вече в козметичните процедури, успокоявайки кожата и ароматизирайки я. Лавандулови цветчета са се посипвали във ваните на богатите римляни и царските особи, а гърците скоро научили как да ги преработват в парфюм.

С течение на времето, хората са установили и много други действия на благоуханното растение, които влияят положително върху човешкия организъм, като лек срещу изгаряния, морска болест и кръвотечение, използва се в медицината, козметиката, кулинарията и градината.

Бори се с инфекциите и намалява болката

Танините, които се съдържат в лавандуловите цветчета, преборват бактериите, действат благоприятно върху всякакъв вид рани и предотвратяват инфектирането им. Освен това лавандуловото масло спомага и за подтискане на нервните импулси, които са отговорни за болката. Ако прибавите само десетина капки лавандулово масло към 150 мл вода, ще получите натурално и ефикасно лекарство, с което да промиете инфектираното място и да го излекувате бързо.

Успокоява болките в стомаха

Чаят от лавандула е интересен начин за модификация на лечебното растение, за да се използват качествата му. Той действа благоприятно върху храносмилателната система, като отпуска мускулите на стомашно-чревния тракт и намалява спазмите в цялата коремна област. За да облекчите болките, трябва само да запарите 2 чаени лъжички свежи или сушени лавандулови цветчета в чаша гореща вода за десетина минути, да добавите лъжичка мед и да се насладите на уникалния вкус и аромат на чая.

Лекува акне

Благодарение на антибактериалното и антисептичното си действие, лавандулата е често предпочитано средство за решаване на проблема с акнето и с други кожни възпаления. Тя лекува бързо, като успокоява зачервяването и възпалението и дезинфекцира кожата, без да остават белези.

При сърбеж по кожата

Ако вие сте от хората, които са като магнит за комари, то лавандуловото масло е вашият най-добър приятел. Етеричното масло е естествено противовъзпалително средство, което премахва успешно сърбежа, предотвратява зачервяване и подуване. Капнете една или две капки на мястото на ухапването и изчакайте около 15 минути, докато попие. (Спрете, ако мястото стане по-зачервено и раздразнено.) Това трябва да се повтори на всеки шест до осем часа за следващите 24 часа.

Намалява стреса

В Япония са доказали, чрез научни изследвания, че линалолът – вещество съдържащо се в лавандулата, успокоява нервите, премахва натрупалото се напрежение и помага за намаляване на стреса. Веществото се съдържа в аромата на лавандуловите цветчета, затова може просто да засеете лавандула в двора си и да се наслаждавате на благоуханието и красотата й. За да се отървете от стреса в ежедневието може също да разпръснете лавандула из стаята, да си направите ароматна вана с листенца от растението или с лавандулово масло и да релаксирате.

Лекува емоционалните раздразнения

Както споменахме, молекулите на линалола се съдържат в аромата на цветчетата. Те стимулират нервите и балансират централната нервна система. Това прави лавандулата естествено и натурално средство срещу стрес, паника, депресия и отпадналост. За да се възползвате от това действие на растението, използвайте лавандулово масло за масажи по цялото тяло, най-вече около гръбначния стълб и към врата, правете си инхалации с него или просто капнете малко на ръцете си и го вдишвайте.

Свързано изображение

Лекува главоболие

Казват, че Кралица Елизабет I е пиела чай от лавандула, защото е влияел положително върху честите й главоболия. За да успокоите болките в главата, изпийте чаша чай от лавандула или нанесете лавандулово масло по челото и слепоочията си с масажиращи движения, като избягвате зоната около очите.

Действие:
Антисептично, отхрачващо, имуностимулиращо, успокояващо, спазмолитично, подхранващо клетките и стимулиращо тяхната регенерация, диуретично, изпотяващо, дезодориращо.

Приложение:
При простуда, хрема, бронхит, главоболие, нарушен сърдечен ритъм, повръщане, гадене, метеоризъм, безсъние, стрес, вагинит, артрит, рани, кожни язви, изгаряния, измръзвания, натъртвания, ухапвания от насекоми, псориазис, гъбички, акне, херпес, пърхот.

Начало