БОГАТА КУЛТУРНА ДЕЙНОСТ В ДВОРЕЦА

0
1500

 

През 2018 г. „ Двореца” в Балчик реализира 27 изложби в общо 4 изложбени зали, в които български и чуждестранни посетители имаха възможността да се докоснат до златния фонд на България. Това съобщи пред журналисти директорът на културната институция Жени Михайлова.

През месец април в галерия „Тихото гнездо” бе подредена изложбата „Избрано”, показваща живописни платна на водещи български художници от IXX в. и  XX в. – Христо Цокев, Владимир Димитров – Майстора, Дечко Узунов, Найден Петков и др. Тази изложба бе  реализирана съвместно с ХГ „Христо Цокев” – Габрово и бе посветена на годината на Европейското културно наследство.

През годината „Двореца” показа на многобройните си посетители и  уникален артефакт – нефритен амулет от XIV в., открит през 2017 г. при разкопки на нос Калиакра от екипа на доц. д-р Бони Петрунова.

„Златните страници на българската илюстрация. Илия Бешков и учениците му” бе реализирана като част от националните културни прояви по време на българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Експозицията включваше 96 произведения на значими български графици и илюстратори от средата на 70-те и 80-те години на XX в. – Илия Бешков, Иван Кожухаров, Иван Кьосев, Наум Наумов, Никола Хаджитанев, Симеон Венов, Дарина Пенкова, Стоимен Стоилов и Тодор Цонев, работили над оформлението на българска и преводна детска книга, историческа и възрожденска българска литература, световен епос, поезия и български фолклор.

„Двореца” отбеляза 24 май с една нестандартна изложба, която предизвика огромен интерес. „Моята България” показа българската история и култура чрез захарни творения. (Желязната църква в Инстанбул, античния театър в Пловдив, Нимфеума в Двореца/ Канатица, Жътва/ Васил Левски, Под игото)

Пътуващата изложба „Вечната красота на Двореца в Балчик”  беше представена в Българския културен институт във Виена „Дом Витгенщайн” и в българското посолство в Берлин по специална покана на посланика ни там Ради Найденов. Поводът за това представяне беше краят на българското председателство на Съвета на ЕС.

През 2018 г. „Двореца” беше организатор на петнадесет концерта, които радваха жители и гости на белокаменния град. Началото на концертната дейност беше поставена през месец май с изпълнения на фолклорния състав “101 кабагайди”. Автентичните родопски звуци доведоха в Балчик над две хиляди ценители на народната музика.

По време на активния летен сезон на открита сцена “Двореца” прозвуча музиката на Франк Синатра, младата и успешна изпълнителка Мира Кацарова представи своя нов проект “April in Paris”, наварската група “Миелочин” изпълни баски народни песни, а уникалния Алфредо Торес покори публиката със латино танци. Балет “Арабеск” показа своята “Любов и страст” на сцената на брега на морето, където по-късно през годината Орлин Горанов и Мариан Бачев очароваха публиката с  мюзикъла “Да пееш под дъжда”.

Две годишнини бяха отбелязани с концерт от „Двореца” през 2018 г.  Стогодишнината от смъртта на Клод Дебюси бе почетена с френска музика за арфа и флейта. В началото на август се навършиха 70 години от рождението на един от знаковите български флейтисти – професор Георги Спасов. Неговото име е познато по всички континенти като творец с богата култура, огромен репертоар, дълбочина и прецизност на интерпретацията, като отличен педагог-новатор, създател на модерната флейтова школа в България. Юбилеят  бе отбелязан с поредица от концерти в различни краища на страната. Самият юбиляр професор Георги Спасов свири на 24 август в Каменна зала на Двореца – Балчик в партньорство с Росица Бояджиева – флейта и Нели Недева – китара.

Традиционно, вече за пети пореден път, международният музикален  фестивал “Music Campus Balchik” – майсторски класове и концерти, бе част от художествено-творческата програма на Двореца. По време на тазгодишния формат,  майсторските класове бяха водени от Александру  Гавриловичи /цигулка/, Андреа Дуца /цигулка/, Михаел Волф /камерна музика/, Стефан Хаджиев /виолончело/, Франческо Виола /глейта/, Владимир Лакатос /виола/. Концертите на младите таланти, провеждащи се в рамките на десетдневния форум, и тази година предизвикаха огромен интерес.

“Коледна наздравица” бе последният за 2018 г. концерт, който „Двореца” организира за многобройните почитатели на музикалното изкуство. На 18 декември тримата тенори Георги Петров, Росен Ненчев и Валери Иванов разтърсиха Каменна зала с изящните си гласове и предизвикаха истинско възхищение в многобройната публика, дошла да се наслади на изпълненията им въпреки мразовитото време.

През изминалата година бяха проведени осем пленера, един от които е „Художници, Балчик, Любов”, обединяващ художници от цяла България, както и международният пленер „Съвременни художници на Балчик”, реализиращ се от 2013 г. насам.

През март и април се проведоха два художествени пленера на студенти от Шуменски университет  „Епископ Константин Преславски”. През март възпитаници на училището във Валасшке Мезиржичи, съвместно с училището по изкуства  в словашкия град Тренчин проведоха в Двореца заключителния етап от проекта „Модерен дизайн”, започнал през 2016г.

През настъпващата 2019 г. на сцената на „Двореца” ще могат да бъдат видени мюзикълите “Чикаго” и “Моята прекрасна лейди”, които ще се реализират отново с Държавна опера – Варна. „Двореца” планира да реализира нов нестандартен проект, обединяващ  три изкуства: поетическо четене, музикални изпълнения, графична изложба. „С охра и музика в Къщата на думите“ е заглавието, което поетесата Аксиния Михайлова, музикантите Грациела Панайотова (цигулка) и Младен Ташков (пиано) и художничката Ирина Василева дават на своята идея съчетаващата трите вида изкуство.

През декември с първа работна среща във ВелМез беше поставено началото на нов проект по Програма Еразъм+, в който партньори ще бъдат Училището по стъкларство, живопис и промишлен дизайн във Валасшке Мезиржичи, ДКИ КЦ „Двореца”- Балчик и Артцентър гр.Галаци, Румъния. Проектът се нарича “От древни до съвременни времена – материали, технологии и опазване на културното наследство”. Първият му етап ще бъде от 28. 6. – 02.0 7. 2019 г. в НАИМ БАМ София; в Галаци, Румъния, е вторият етап от 28. 10. – 01. 11. 2019 г.; в ДКИ КЦ „Двореца” Балчик е третият етап от 01 – 05. 5. 2020 г.; във Валашске Мезиричи, Чехия, ще приключи проектът през 2020 г. с дейности от юни до ноември.

В рамките на проекта ще се проведат редица лекции и практически семинари. Участниците ще имат възможност да работят в чуждоезичната среда на музеите, галериите и културните институции под ръководството на специалисти. Задачите на проекта ще се фокусират върху новите процедури при използването на материали като стъкло, камък, хартия, керамика, бои, известни в ХХ и ХХI век. Ще бъдат предоставени експертни лекции по живопис и скулптура и практически семинари за валидиране на текущите практики и работа с материали.

Фокусът е върху възстановяването и опазването на културните паметници. По време на лекциите участниците ще научат за процедурите, използвани за възстановяването и опазването на културното наследство. Освен това те ще се занимават със запазването на “откритите музеи”, където паметниците са под небето и по този начин са в пряк контакт с посетителите и под въздействието на атмосферни условия. В практическата част участниците ще се запознаят с текущите материали, използвани по време на възстановяването и тяхното възможно използване в художественото творчество. Целта е да се свържат традиционните и настоящите технологични процеси с опазването на културното наследство.

През 2018 г. бяха реализирани и 6 международни фестивала: Международен хоров фестивал „Черноморски звуци”; Международен филмов фестивал за късометражно кино „В Двореца – Балчик”; Детски фестивал ”Пясъчни творения”; Международен  музикален проект  Muzic Campus Balchik – майсторски класове и концерти; Театрален фестивал на младите в изкуството „Виа Понтика”; Международен арт форум „Без граници”.

През 2018 г. Държавен културен институт “Културен център “Двореца” – Балчик беше удостоен с почетна грамота за приноса си в промотирането на България като успешна туристическа дестинация. Престижното признание беше връчено от Илия Николаев -председател на Стопанска камара, гр. Варна.

„Двореца” може да се похвали и със следните награди: Приз за БГ туристически обект за 2017 г., присъден от Offline media gruop; Приз за развитие и опазване на културното наследство; Награда за „Развитие на културния туризъм“.

  1. АРТ-ФОРУМ „БезГраници“ – СЪБИРА ТАЛАНТИ В ДВОРЕЦА
  2. ДУО „КОЛАЖ” И УНИВЕРСИТЕТСКИ ТЕАТЪР НА НБУ – НА СЦЕНАТА НА „ВИА ПОНТИКА”
  3. МАЙСТОРСКИ КЛАСОВЕ И КОНЦЕРТИ В ДВОРЕЦА
  4. Блатечки, Урумов и Бонин откриват международния форум „Виа Понтика” 2018
  5. ПРОФ. ГЕОРГИ СПАСОВ ГОСТУВА С КОНЦЕРТ В ДВОРЕЦА