София, 21 март /Екатерина Тотева, БТА/
Бланка на декларация, която да улесни гражданите за придвижване през КПП в областните градове, е достъпна през сайта на МВР, съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов.
Включително и полицейските служители на КПП ще имат празни бланки от декларацията, която може да се предоставя на хората. В нея е предвидена и наказателна отговорност, ако не се спазва декларираното, каза министърът и допълни, че разчита на съвестта и отговорността на всеки гражданин декларацията да се попълват коректно, защото тези мерки са в името на опазването на живота на хората и най-вече на възрастните.
От 00.00 часа днес на входовете и изходите на областните градове са изградени контролно-пропускателни пунктове, през които се допуска влизането и излизането на граждани само при възникнала неотложна необходимост – полагане на труд, здравословни причини или завръщане на постоянния или настоящ адрес.
Министърът предупреди, че мерките ще стават още по-сериозни.
Той съобщи, че ако хората по някаква причина не са си променили адреса, на който живеят, в общината, в тази ситуация не е нужно да се прави, а е достатъчно в декларацията да се направи попълване на адреса, в който живеят, което да послужи като основание пред органите на реда да ги допуснат до домовете. Не искаме тази мярка да кара хората да ходят до общините и служите, за да си променят адресите, това ще го направят, след като бъдат отменени мерките, допълни министърът.
Министърът отново напомни, че ограниченията сега са за областите градове и в този смисъл, ако някой от малките населени места край тях тръгне да пътува за там, трябва да има основателна причина за това. Той предупреди хората да не са агресивни към полицаите и да правят необходимото. В отговор на въпрос, министърът каза, че има напрежение на КПП-та и допълни, че се надява през почивните дни да се види практическото приложение на мярката, за да се направи възможното хората да имат по-малко затруднения и отново призова ако не ни е необходимо, да не пътуваме.
В отговор на въпрос министърът каза, че на този етап все още няма засечени опити на фалшифициране на служебни бележки. Той обаче съобщи, че са засечени опити да се продават фалшиви стоки – дезинфектанти, като има образувано досъдебно производство. Тази сутрин е имало опит за контрабанда на 30 тона спирт, който е бил предотвратен и допълни, че това важи и за лекарствата.
Министърът каза, че негова инспекция в централната част на столицата е показала, че те са празни, но се наблюдава тенденция хората да излизат извън София и там да се събират и апелира ограничителните мерки да се спазват.
В отговор на въпрос министърът каза, че към момента не му е докладвано да има случаи на арестант със симптоматика за коронавирус. Той каза, че има полицаи, които са поставени под карантина, като на този етап те не са много.
Министърът определи като поредна фалшива новина, че ще се пръска от вертолети с дезинфектанти на определени места.
Той каза още, че се увеличават нарушителите на карантината, като тази сутрин на едно КПП е задържан водач на товарен автомобил, който е под карантина и по случая е образувано досъдебно производство. Маринов съобщи, че над 7000 души са поставени под карантина по различни причини и досега са образувани над 60 досъдебни производства.
Попитан дали има санкции за хората, които се разхождат навън, министърът каза, че има санкции, ако не изпълнят полицейско разпореждане и допълни, че на този етап, след като на територията на София не е наложена карантина, мерките са препоръчителни, не е така за Банско.

АНКЕТА НА НДТ: Имате ли доверие на правителството на Бойко Борисов за справяне с пандемията COVID-19?