През цялата история никой не е успял да разреши тайната на чудото на слизането на Благодатния огън

ТАСС, 18 април 2020 г. Благодатният огън слезе във Велика събота в навечерието на Великден в църквата „Свети гроб” в Йерусалим. Предаването на живо от храма е каналът на НТВ.

Светият огън се спуска в Кувуклия, мраморен параклис над пещерата на Гробницата, където според легендата е погребан Исус Христос.

Тази година, във връзка с пандемията на коронавирус, сближаването на огъня се случи с ограничен брой духовници и при отсъствие на поклонници, които традиционно идват от много страни. След като огънят слиза, представители на Гръцката православна църква ще го доставят до портата на Яфа на Стария град на Йерусалим, където ще бъде приета от представители на посолства или други упълномощени лица. След това делегациите ще доставят огъня от Йерусалим до летище Бен Гурион, където той ще бъде предаден на представители на съответните страни.

Част от Светия огън ще бъде предадена в Русия от делегация на Фондация „Андрей Първозванни“, която пристигна в събота в Тел Авив с благословията на Московския и цяла Русия патриарх Кирил. Поради съществуващите ограничения, няма да има традиционно посрещане на Светия огън на летището на Внуково в столицата, мотоескорт ще го предаде на катедралата Христос Спасител за великденска служба, която също ще се проведе без енориаши. Прехвърлянето на огън в други храмове ще бъде възможно само след премахването на режима на самоизолация.

Светият гроб е основната светиня на християнския свят. Смята се, че той стои на самото място, където според Светото писание Исус Христос е бил разпнат, погребан и след това възкресен. Това място е намерено от пратениците на римския император Константин три века след разпятието. Всяка година в навечерието на православния Великден там се случва чудо от слизането на Светия огън.

Първият огън запали лампа и 33 свещи – според годините на земния живот на Исус. През цялата история никой не е успял да разгадае тайната на чудото на слизането на Светия огън, въпреки многобройните опити. Вярващите вярват, че ако огънят някога попадне, това ще отбележи началото на последните времена.