200 млн. долара струва може би най-луксозният вилен имот в Италия, който се намира на приказния „Изумруден бряг“ на остров Сардиния.
  • Джордж Клуни се отказа да продава вилата си на езерото Комо
  • Арабски милиардери искат 200 млн. евро за най-шикозния имот на остров Сардиния
  • В центъра на Милано квадратният метър удари 35 000 евро

Американският магнат Бил Гейтс си е напазарувал за 60 млн. евро един от най-баровските имоти в Италия – вилата „Сан Джорджо“, известна като замъка на Портофино.

Разкошната придобивка се намира в едноименното шикозно селце, което пък е разположено край брега на Лигурско море, на трийсетина километра източно от Генуа. Вилата, която прилича наистина на кокетен средновековен замък, е с разгърната площ от 1200 квадратни метра, разполага с 12 неголеми, но свръхлуксозни апартамента, има и частен асансьор, с който се слиза до малък плаж на брега.

Бил Гейтс е новият собственик на вилата „Сан Джорджо“, известна като замъка на Портофино край брега на Лигурско море.

Последният собственик на имота е генуезки застраховател, но преди това той е бил притежание на немската баронеса Жани Фон Мум, която преди петдесетина години го реставрира и превръща в истинско бижу на архитектурата и гостоприемството. В знак на благодарност и преклонение пред усърдието на приказно богатата германка местните хора започват да я наричат с изключително почетната според тях титла „Дамата от замъка Сан Джорджо“. А днес един от най-тачените постоянни жители на Портофино с голямо имение на склона към пристанищното селце е по-големият син на споминалия се през юни Силвио Берлускони и шеф на гигантската тв мрежа „Медиасет“ – Пиер Силвио Берлускони.

За това, че Портофино е едно от най-привлекателните кътчета на Италия за богати и влиятелни предприемачи, свидетелства фактът, че на просторен имот там вече се радват Доменико Долче и Стефано Габана – звездният дует на италианската мода. Да не говорим за французина Бернар Арно – един от най-богатите предприемач на планетата и собственик на групата компании „Луи Вюитон Мое Хенеси“, който притежава в Портофино и района два култови хотела, както и високо оборотната рибарска кръчма „Ла Лангустерия“ досами хитовия плаж „Параджи“.

Според публикации в италианския печат основателят на гиганта „Майкрософт“ бил купил замъчето „Портофино“ с цел да го превърне в баровски хотел за неговата свръхлуксозна компания „Four Seasons“, придобита през 2021 г. срещу 2,2 млрд. долара от саудитския принц Ал-Улалид Бен Талал. Но осъществяването на плана на Бил Гейтс може да удари на камък, тъй като предназначенето на вилата „Сан Джорджо“ е за жилищно ползване и за да бъде то променено, е необходима „зелена светлина“ от общината и управата на защитения природен парк „Портофино“. Поне засега никаква надежда на магната не дава местният кмет Матео Виакава, който заяви пред журналисти, че се радва, че прочут и богат човек като Бил Гейтс вече му е съгражданин. Но правилата са си правила, законът бил еднакъв за всички според кмета и замъкът на Портофино нямало да бъде превърнат в хотел.

Холивудската легенда Джордж Клуни се отказа да продава вилата си „Олеандра“ на брега на езерото Комо.

Дали защото е научил, че босът на „Майкрософт“ си е купил приказен имот в Италия или пък го е обхванала носталгията по красивата u природа, но холивудската легенда Джордж Клуни се отказа да продава вилата си „Олеандра“ на брега на омайното езеро Комо. Кинозвездата я купи през 2002 г. за 10 млн. евро, купонясва там през годините с бившия американски президент Барак Обама и жена му Мишел, както и с всичките си имените авери от Холивуд, после имотът стана нещо като детска площадка на близнаците му от съпругата Амал Аламудин. Но в началото на септември се появиха информации, че Клуни е обявил баровското си имение за продан срещу вече 100 млн. евро и дори се били появили кандидати да го притежават. Като основна причина за решението на именития кинаджия да се раздели с вилата си клюката сочеше привързаността на нежната половинка на актьора и режисьора към Южна Франция, където семейството се било сдобило преди две години с просторен чифлик с лозя, ниви, гори и т. н. Сега самият Клуни обяви чрез популярното американско списание „Пийпъл“, че не смята изобщо да се разделя с вилата си край езерото Комо, поне в обозримото бъдеще.

Почти едновременно с вестта за отказа на холивудския ас да продава „Олеандра“, италианските медии гръмнаха новината, че се търси купувач за може би най-луксозния вилен имот на Апенините. Той се намира на приказния „Изумруден бряг“ на остров Сардиния и по-точно в едно от най-красивите негови кътчета – „Ромацино“. Разполага с 2700 квадратни метра обитаема площ, разхвърляни в три изключително луксозни вили с изглед към морето, като в тях има 39 спални и 40 бани с тоалетни. Паркът наоколо е с площ 23 декара, двата басейна в него са с почти олимпийски размери, прилежащата брегова ивица е дълга 350 метра и включва два чудни плажа с много бял ситен пясък, в морето се проточват два кея, на лице е и швартова шамандура за яхти с дължина до 80 метра.

Цената е 200 млн. долара и това прави имота един от най-високо котираните в момента в света. Продават го наследниците на неговия създател и собственик до смъртта му на 90 години през 2021 г. – някогашният министър на петрола и природните ресурси на Саудитска Арабия шейх Ахмед Заки Ямани.

Ако се вярва на местния вестник „Нуова Сардиния“, засега интерес към баровското кътче са проявили няколко планетарни милиардери, сред които се откроява името на собственика на автомобилната компания „Тесла“ Илон Мъск.

Колкото до интереса към придобиването на жилищни имоти в големите градове на Италия, според статистиката от последните месеци той нараства в геометрична прогресия, подгрявана и от местни жители, и от чужденци. Като определено „шампион“ е Милано, в чийто център цената на квадратен метър удари в началото на септември достигна 35 000 евро!  https://trud.bg/