Вълнуваща среща между работещите в библиотека “Дора Габе” и социалния министър и областен координатор на ГЕРБ – Добрич Деница Сачева се проведе в понеделник в Добрич.

Сачева пристигна в библиотеката по покана на депутатите от ГЕРБ Калин Вельов, Емилия Милкова и Даниела Димитрова, които пожелаха да се запознаят с проблемите на библиотечните служители. Това е първото ми работно място, възкликна социалният министър, след като прекрачи прага на културната институция. По-късно сподели, че като ученичка ходела през лятото на работа в библиотека “Дора Габе” в Добрич и се занимавала с картотеките, с подреждането на библиотечния фонд. Така придобила важни умения, особено необходими и днес, когато информацията те залива отвсякъде. Ако нямаш специализирани познания как се подрежда и пресява информация, трудно ще се ориентираш и можеш да влезеш в блатото на фалшивите новини, убедена е Сачева. Тя смята, че най-големият проблем днес е липсата на умения за работа с информация. Затова трябва да бъде дадена перспектива на библиотеките и читалищата да се превърнат в места за придобиването на тези умения.

Социалният министър с любопитство разгледа залата, в която библиотечните служители съхраняват лични вещи и книги на поетесата Дора Габе. След това написа в книгата за посетители: “Поздравявам Ви затова, че съхранявате и поддържате жива толкова много история, култура и дух на Добруджа. Пожелавам Ви да съчетавате умело традиции и иновации и да продължите да имате водеща роля в съвременния свят на трансформации.”

 ГЕРБ – Добрич