Българският национален отбор по футбол даде всичко от себе си, но то не беше достатъчно на “Уембли”, където Англия без да блести особено вкара 4 безответни гола във вратата на Пламен Илиев за крайното 4:0 в петия мач на “лъвовете” в квалификациите за Евро 2020.

Красимир Балъков изненада Гарет Саутгейт в началото на мача, като подреди своите в 5-4-1 и изтегли Георги Сърмов в центъра на отбраната. Англия трудно достигаше до положения, но получи сериозна помощ от дефанзивната линия в 23′. Тогава Сърмов върна към Илиев, а той подари топката на Стърлинг. Той се ориентира бързо в ситуацията, подаде на Кейн, а нападателят вкара безпроблемно.

В самото начало на второто полувреме Вандерсон изпусна златна възможност да отбележи, а в ответната атака в 47′ Рашфорд беше препънат от Бодуров в наказателното поле и Кейн реализира от дузпа – 2:0. В 53′ пък защитникът на ЦСКА подари топката на “трите лъва” дълбоко в собствената половина, Кейн напредна в наказателното поле и подаде на Стърлинг, който засече на празна врата – 3:0.

В 72′ резервата Кристиан Димитров избута Кейн в наказателното поле, а нападателят на Тотнъм с второто си точно изпълнение от дузпа реализира своя хеттрик, оформайки крайното 4:0.

Националите на България имаха 3 много добри въможности за гол в мача, но две бяха изпуснати от Вандерсон, докато пряк свободен удар на Попов беше отразен чудесно от Пикфорд.

Така резултатът от 2009 година се повтори, след като и тогава Англия удари България с 4:0. Що се отнася до класирането в група А, “трите лъва” са с пълен актив от 9 точки и голова разлика 14:1. След 5 изиграни мача и едва 2 точки на последно място е селекцията на Красимир Балъков.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

От самото начало Англия натисна сериозно своя опонент,  българите изнесоха топката в атака в 4′. Точно тогава се откри и първата добр възможност в мача. Марселиньо беше изведен по лявото крило, той напредна и подаде за Вандерсон, който стреля, но право в Пикфорд – пропилян шанс за българите.

Балъков беше подготвил изненада за домакините, като заигра в схема 5-4-1 и в защита Георги Сърмов пазеше Хари Кейн. Това даваше резултат в първите 20 минути. Англия не създаваше положения, като единствено имаше два отчаяни удара от далечна дистанция.

В 23′ обаче “лъвовете” се пречупиха по най-нелепия начин. При изпълнение на аут българите се опитаха да разиграят в собствената си пеналтерия и Сърмов върна за Илиев, а той се опита веднага да подаде на Божиков. Пасът обаче беше слаб и Стърлинг го пресече, подаде на Кейн и той се разписа – 1:0 за домакините.

В 31′ гостите можеха да изравнят, след като Попето проби през центъра и намери отлично Страхил Попов по дясното крило. Той веднага центрира и намери отлично Галин Иванов, който стреля с глава, но Пикфорд спаси.

В следващите минути темпото отново утихна и българският тим се прегрупира и не позволи особено опасни ситуации пред вратата на Илиев. В 43′ с прекрасно центриране на Трипиър към Кейн Англия можеше да удвои, но Пламен Илиев беше позициониран отлично и улови без проблеми.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 47′ България разви приказна атака, при коятоМарселиньо успя да изведе Вандерсон в наказателното поле. От малък ъггъл той се опита да стреля, но Пикфорд успя да спаси, а 30 секунди по-късно Рашфорд вече беше в наказателното поле на България. Той залъга Бодуров и защитникът съвсем леко го закачи, а в 49′ Хари Кейн реализира отсъдената дузпа.

В 55′ Бодуров сбърка подаването си напред и топката веднага беше отнета от Хари Кейн, който я насочи към Рашфорд. Нападателят изведе Кейн по крилото, а той подаде на Стърлинг остро в малкия пеналт – засичане от страна на звездата на Манчестър Сити и 3:0 в полза на “трите лъва”.

В 71′ Хари Кейн беше изведен в половината на България и стигна до наказателното поле, където размина влезлия преди минути Кристиан Димитров. Българинът възстанови позиция, но избута в гръб Кейн, който се готвеше да стреля – втора дузпа за Англия. Нападателят на Тотнъм беше точен и вкара за 4:0.

България получи 3-и страхотен шанс да стигне до гол, след като Иванов беше съборен пред наказателното поле. Попов стреля директно от фаула, но Пикфорд спаси блестящо.

В края на срещата Рашфорд можеше да направи 5:0, но пропусна сам срещу вратаря.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Англия: Пикфорд, Роуз, Магуайър, Кийн, Трипиър, Деклан Райс, Хендерсън, Баркли, Стърлинг, Рашфорд, Кейн

България: Пламен Илиев, Стрхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков, Георги Сърмов, Кристиян Малинов, Галин Иванов, Вандерсон, Ивелин Попов, Марселиньо

БЪЛГАРИЯ (4-5-1): Пламен Илиев; Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков; Галин Иванов, Ивелин Попов, Георги Сърмов, Кристиян Малинов, Вандерсон; Марселиньо

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В група А на квалификациите за Европейското първенство по футбол Англия громи поред всякакви съперници. В първите си два мача възпитаниците на Гарет Саутгейт записаха две категорични победи (5:1 над Черна гора и 5:0 над Чехия) и изглежда лесно ще се класират за Евро 2020.

В същото време България изпитва сериозни затруднения. Отборът е с две равенства и две загуби и изглежда без каквито и да е шансове за класиране към турнира, освен ако не извади късмет в турнира “Лига на Нациите”, като е възможно “лъвовете” да се класират, ако няколко други тимове, заслужили участието си на Евро 2020 през надпреварата, получат право да играят на турнира на Стария континент през квалификациите.

За последно България и Англия се срещнаха в квалификациите за Евро 2012. “Трите лъва” тогава спечелиха с 4:0 у дома и с 3:0 в София.

https://www.sportlive.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  3. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  4. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  5. БЪЛГАРИТЕ
  6. РИБОЛОВ
  7. ГЮВЕЧ
  8. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  9. България – Китай 中国保加利
  10. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  11. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт

  1. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  2. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА