До второ нареждане се забранява провеждането на ученически състезания и олимпиади, организирани прояви, изяви и мероприятия, организиране на посещения на природни обекти, обществени, културни и научни институции, гласи Заповед на просветния министър Красимир Вълчев от 10 март. Заповедта се издава до края на учебната година и включва още забрана за посещение на спортни състезания и мероприятия, както и всякакви организирани форми с ученици и педагогически специалисти, които водят до събирането на много хора на едно място.

До края на учебната година се забранява организирането на бели и зелени училища, екскурзии и всякакъв друг вид пътувания, а вече организираните трябва да бъдат отменени.

До второ нареждане да не се провеждат квалификации, обучения на педагогически специалисти, както и пътувания с цел обмен, гласи още заповедта, издадена във връзка с превантивните мерки за ограничаване разпространението на коронавирус сред учениците и педагогическия персонал на територията на страната.

Удължаване на учебната година заради грипната ваканция няма да има. При необходимост обаче е възможно някои теми да отпаднат от външните оценявания след 7, 10 и 4 клас, заяви вчера пред БТВ заместник- министърът на образованието Таня Михайлова. Средният брой на неучебните часове са между 6 и 16, обясни тя. Това няма да доведе до сътресение в образователната системата и тя ще може да ги поеме. Според зам.-министъра, място за притеснение няма. Материалът ще се преструктурира и всичко ще зависи от учителя. НДТ