Бежанка от Украйна на име Мария участва в британското телевизионно шоу Naked Attraction по Channel 4, където трябваше да се съблече, за да си намери романтичен партньор. Това съобщи на 26 април вестник Bristol Post .

Отбелязва се, че 22-годишният украинец е работил като сексолог и смята, че намирането на двойка в Украйна и във Великобритания е много различно. Отговаряйки на въпросите на водещата Анна Ричардсън, момичето разказа и как е избягала от страната си след избухването на военните действия там.

От шестимата кандидати за романтична среща с нея Мария избра един участник, с когото отиде на романтична среща в Манчестър, посочва вестникът.

По-рано, на 16 април, вестник Daily Mail писа, че жителите на Обединеното кралство се оплакват, че украинските бежанци, които са приютили, отнемат съпрузите им от семействата им . И така, британката Ема Нишигаки каза, че е създала група от стотици хора в социалната мрежа за тези, които са имали негативен опит от работа с бежанци от Украйна. Една жена, майка на две деца, сподели в тази група, че е била принудена да се разведе със съпруга си, когато разбрала, че той се мотае тайно с техен гост в бар.

В същия ден беше съобщено, че жителите на Обединеното кралство са призовани внимателно да проверяват биографиите на украинските бежанци, след като са станали жертви на измама и кражба от „гостите“. Според съобщения в медиите хора, които са имали негативен опит в подпомагането на бежанците, създават онлайн общности, в които споделят своите истории.

Европейските страни започнаха да настаняват украински бежанци на свои територии от началото на специалната операция на Русия за защита на Донбас, която тя обяви на 24 февруари 2022 г. Решението беше взето на фона на засиления обстрел на ЛДНР от Украйна.