Циклонът „Борис“ накара европейците да си припомнят библейския потоп. В Холандия има дори Ноев ковчег или по-скоро негово копие. Местният жител Йохан Хубертс построи огромен плаващ комплекс с размерите на пететажна сграда през 2011 г. Но потопът изглежда е само началото на апокалипсиса. Някои европейски страни вече са покрити със сняг, съобщава кореспондентът на телевизионния канал МИР 24 Андрей Еганов.

Бурята „Борис“ веднага обхвана повечето страни от Европейския съюз в петък 13-и. Съвпадение или не, синоптиците определено ще запомнят тази дата. В някои райони са паднали наведнъж пет месечни норми валежи.

Природата сякаш изплати дълга си към европейците за сухото лято. Данните за смъртните случаи се актуализират ежедневно. Броят на жертвите вече надхвърля две дузини. Жертвите са десетки хиляди, ако не и стотици. Цели градове и села са отнесени от водата. Повече от 20 язовира са разрушени в цяла Европа. Най-силно засегнатите страни са Румъния, Полша, Австрия, Чехия, Словакия и Унгария. Италия отплава предишния ден . Редица области в региона Емилия-Романя са наводнени. Някои къщи са до покривите във вода. Налага се извеждане на хора, включително и с хеликоптер. Обявена е максимална степен на метеорологична опасност.
В цяла Европа се обявява извънредно положение, а метеоролозите го нарекоха „наводнението на хилядолетието“. И това още не е краят. Пикът на лошото време се очаква този уикенд. Унгария ще бъде атакувана. Река Дунав вече излезе в бреговете си . В центъра на Будапеща насипи са наводнени, а стълбовете на лампите са наполовина скрити под водата. Европейската комисия обещава да помогне и да отпусне 10 милиарда евро на засегнатите страни. Но това е капка в чашата. Щетите според властите са в пъти по-големи.
Както знаете, неприятностите не идват сами. След дъждовете „Борис” добави и сняг, и то много щедро за септември. Австрия, Швейцария, Германия и Англия бяха хвърлени в зимата.

Движението в градовете беше парализирано, по улиците се образуваха снежни преспи с височина почти половин метър, което е абсолютно немислимо за началото на есента. Снежна каша предизвика десетки катастрофи по магистралите. През нощта температурата на въздуха падна под нулата, а в някои райони достигна рекордните минус три градуса по Целзий. Източните Алпи са потънали в сняг.

Властите призоваха жителите да не напускат домовете си. Последните останаха без ток. Мокър сняг повреди няколко километра електропроводи.