По програмата за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в Република България, финансирана от Министерството на туризма, Балчик ще кандидатства с две проектни предложения – за реклама в Германия и Скандинавия. 

В Германия Балчик ще се рекламира като разнообразна дестинация – за морски и здравен туризъм, природни дадености и богата на исторически и културни обекти. Партньори са един от най-големите немски туроператори – ДЕР Туристик Германия ООД  и ФрапортТуин Стар Еърпорт Мениджмънт АД (оператор на летища Варна и Бургас). Маркетинговите дейности са на стойност 400 хиляди лева и се планират през 2024-та.

Другото проектно предложение, с което Белият град кандидатства за финансиране пред туристическото министерство, е за популяризиране на общините Балчик и Приморско в скандинавския регион – в Швеция, Дания, Норвегия и Финландия. Ще се промотира културно-историческото наследство, природните богатства, възможностите за здравен, приключенски, образователен, конгресен и кулинарен туризъм. Като краен резултат се цели интегриран и устойчив туристически продукт, налагащ дестинацията през четирите сезона. Проектът струва 175 хил.лв. и също за една година. Партньори на Балчик са Община Приморско, Винг СВЕ АБ (туроператор) и “ФрапортТуин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД (оператор на летище Варна и летище Бургас).

Очаква се министерството да финансира с 60%, а партньорите – с 40 на сто. Процедурата няма състезателен характер и е насочена директно за черноморските общини, като задължително условие са партньорските организации. Основно дейностите са насочени към туроператорите, а ролята на администрацията е да управлява проекта, уточни кметът на Балчик Николай Ангелов, като в случая Общината ще поеме 10 на сто от разходите, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.