За едно начало, което може да се превърне в печеливша за България традиция – разговор с КРАСИМИРА СТОЯНОВА – директор на „Албена тур”, мениджър „Устойчиво развитие и зелен преход“ на „Албена” АД, член на УС на Алианс „Българско Черноморие”
 
– Г-жо Стоянова, Вие станахте главно действащо лице в един процес, който доскоро изглеждаше почти невъзможен, а именно българската държава да финансира рекламата на България като туристическа дестинация и да помогне финансово на родния туризъм и на общините, ангажирани с него, по един съвременен, прозрачен и дай Боже – ползотворен начин… Чувствате ли се участник в раждането на едно чудо?
 – Чувствам се щастлива и искрено удовлетворена, защото от години ръководството на „Албена“ АД  работи усилено, за да бъдат координирани усилията на държава, туроператори, общини, хотелиери за една обща цел, а именно преимуществата на родното ни Черноморие да станат популярни сред потенциалните гости на страната ни. И това да се случи по един професионален начин, по начин, видим за всички и комуникиран между най-заинтересованите страни: туроператорите, които имат чартъри за 2024 за Българското Черноморие, общините, които представят продукта си, обслужващите фирми и хотелиерите. Това е гаранция, че трудът, енергията и интелектът на стотици ангажирани в бранша хора ще доведат до желания резултат.
И да – много се радвам, че е направен първият пробив, първата стъпка. Това е  изпълнението на пилотната програма на Министерството на туризма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини, в която всеки лев от държавата е дублиран от собствено финансиране от партниращите си туроператор и община.

– Разкажете на непосветените в какво е същността на тази програма…
– Министерството на туризма отвори за кандидатстване процедура „Програма за финансиране на маркетингови дейности на туристически услуги в черноморските общини в България“ преди 2 месеца. Това се случва за пръв път в родната ни история. И аз го намирам за многообещаващо начало. Общият размер на средствата за изпълнение на Процедурата е в размер на 5 000 000 лв., финансирани от държавния бюджет, посредством бюджета на Министерството на туризма. Бюджетът на един проект не може да надхвърля 400 000 лева. Финансовата помощ, която се отпуска по процедурата, е 60% от общия размер на бюджета на проекта. Останалите 40% от финансирането за изпълнение на проекта, следва да бъдат осигурени под формата на собствено съфинансиране от бенефициента. Бенефициенти по процедурата можеха да бъдат общините Аврен, Аксаково, Балчик, Белослав, Бургас, Бяла (Варненска област), Варна, Вълчи дол, Девня, Добрич-град, Долни чифлик, Дългопол, Каварна, Малко Търново, Несебър, Поморие, Приморско, Суворово, Царево, Шабла и Созопол.  А допустими партньори на структурите на местната администрация от целевия район, туроператори, които имат чартърни полети до Република България с цел туризъм и оператори на граждански летища за обществено ползване в България. Реално тук програмата съвпада изцяло с дългогодишното желание на сектора за взаимна реклама между заинтересованите страни- общини, бизнес, чуьдестранни партньори, туроператори. Не само по отношение на съфинансирането, но и по отношение на изготвянето на новата визия на Българското черноморие, в което общините участваха активно.  Съжалявам, че в проекта не намериха място и други общини от Добричка област, и не само, които имат възможност да участват в този туристически продукт с местни културни институти и забележителности от национално значение.
BALCHIK, BULGARIA – AUGUST 25, 2016: Balchik Castle of Romanian Queen Marie at Bulgarian Black Sea coast
– Предполага се, че всички „правоимащи“ са бързали да включат идеите си в подходящи проекти и да се възползват от този огромен шанс, макар и времето да е било крайно ограничено?
 – Мисля, че тук е мястото да кажа, че шансът наистина бе огромен. И да похваля държавата за това дълго чакано адекватно решение по отношение на българския туризъм.
На 27 ноември затвори времевият прозорец за подаване на проектните предложения. По информация от ресорната институция и Алианс „Българско Черноморие”, които заедно с „Фрапорт“ бяха координиращи звена, има входирани общо 19 проекта, изготвени на база публично-частно партньорство между местни власти, туроператори и двете морски летища Варна и Бургас. Това е резултат, който успяхме да постигнем благодарение на добрата координация между всички заинтересовани страни и въпреки наистина кратките срокове..
Но, не – не всички можаха да се включат в този процес на обединение на усилия и създаване на качествени проекти. За съжаление и честно казано –  има общини, които не пожелаха, а може би не успяха да се включат в тази възможност, която ще ни помогне да наложим „Дестинация България” като привлекателна точка за морски туризъм на важни европейски пазари. Лошо стечение на обстоятелствата беше съвпадането на програмата с провеждането на местни избори и произтичащата от това несигурност в административните структури – избрани за първи мандат кметове, несформирани общински съвети, касирани тук и там избори… От Добричка област в програмата участват общините Балчик и Шабла.
Но въпреки всичко постигнахме едно добро начало, което вярвам ще има много по-мащабни измерения в бъдеще, но и ще подобри имиджа, който страната ни има пред партньорите на българските хотелиери в чужбина. Доверие, което беше силно разклатено през последните години заради поети и неспазени ангажименти от страна на държавата. Сега предстои да видим кои проекти ще бъдат одобрени, и най-важното – как ще бъдат изпълнени.
Общините Балчик и Шабла предложиха интересни проекти и се надявам те да бъдат одобрени и прекрасно изпълнени, каквито са и намеренията им. 

– Надявате ли се на сериозен ефект от старта на програмата?  
– Надявам се, че макар и късно, все пак не сме изпуснали всички възможности. Подобна инициатива бе крайно необходима, тъй като България губи своята конкурентоспособност на фона на агресивните рекламни кампании на аналогични дестинации. Цифрите го доказват – българските хотелиери все още не могат да достигнат нивата на заетост от предепидемичната 2019 година, докато техните колеги на юг и изток устойчиво ги надминават. Надявам се и защото е много точно намерен ключовият момент в програмата, а именно – идеята за публично-частното партньорство, което от една страна ще мултиплицира инвестираните от държавата 5 млн. лв., но също така ще даде шанс реалният изпълнител на рекламните дейности да бъде самият туроператор. Именно той познава своите клиенти, знае методите и каналите, които ще ги накарат да купят ваканция в България и не на последно място – мотивиран е да търси ефективност, защото това ще покрие до голяма степен поетия риск на заявените чартърни седалки.
Крайно време беше да излезем от порочния кръг, в който публичният ресурс на министерството за реклама се харчеше без особена прозрачност и с твърде спорни резултати. Сега контролът ще бъде многопластов, от всички участващи страни, което вярвам ще донесе необходимите ползи.

– Къде конкретно е мястото на „Албена” АД в изпълнението на проекта? 
– Албена не можеше да седи безучастна когато наш партньор от скандинавските страни, Ving, който води туристи до Албена от 1975, ни критикува, че няма контакт с борда ни по туризъм, докато тези на нашите конкуретни са в постоянна комуникация с тях. Приехме за наша главна цел да подобрим тази комуникация между Министерство на туризма, местни власти и бизнес. С възможността, предоставена ни от Министертсвото чрез програмата за реклама спомогнахме и за комуникацията между общините Балчик, Шабла, Приморско и др. и партньорите ни на други пазари. Подадените 19 проекта включват пазари като: Германия, Полша, Чехия, Швеция, Дания, Норвегия, Великобритания, Испания.
Другата ни цел е не по-малко важна. В момента е крайно наложително да наложим нов имидж на станата ни и да излезем от имиджа на бюджетна дестинация. За последните 7 години Албена направи трансформация по отношение на устойчивия туризъм, напълно завърши концепциите си нулев отпадък, от фермата до масата, кръгова икономика в туризма. Произвеждаме 60% от храната, която консумираме в Албена- плодове, зеленчуци, вино, блек ангъс месо; произвеждаме 50% от енергията си от възобновяеми източници, произвеждаме биогаз от органичния отпадък от ресторантите; предлагаме green all inclusive. Продукт с такова качество има нужда да е новото лице на туризма в България и да бъде включен в рекламните послания на нашите партньори. Вярвам, че усточйивите практики в туризма могат да формират новия облик на дестинация Българско Черноморие.
НДТ