Вечна памет на героите, паднали за освобождението засвидетелстваха балчиклии днес по повод 84 години от Освобождението на града от румънска окупация. Кметът на Балчик Николай Ангелов прочете слово за историческата дата, отец Стратия и Яков отслужиха заукопойна молитва и благодарствен молебен, граждани и организации сведоха глави пред Паметника на героите, паднали за Отечеството, и поднесоха цветя и венци. Част от празничния ден по традиция бяха представителни части на Военноморските ни сили.

Кметът на Балчик Николай Ангелов прочете слово за историческата дата, а отец Стратия и Яков отслужиха заупокойна молитва и благодарствен молебен. Граждани и организации сведоха глави и поднесоха венци и цветя пред паметника в центъра.

Днес, окупацията на Добруджа, този трагичен епизод от българската история, ни напомня, че не трябва да допускаме компромиси и да бъдем чуждопоклонници на гърба на хилядите жертви, загубили живота си в тази неправда. Днес, все по-малко и все по-рядко се говори за тези зверства, но ние хората от този край, хората, чиито предци губят дома си, земята си и живота си, ще помним и ще пазим паметта на добруджанци жива. Не сме забравили!
Дано и нашите държавници да помнят, че зад всяко тяхно решение стоят човешки съдби!
Днес, отдаваме почит на хилядите, загубили живота си в името на Родината.

Поклон и вечна памет на героите!“ – подчерта кметът пред събралото се гражданство.

След тържествената част бе представен новият фотоалбум “Един век визуална история СТАРИЯТ БАЛЧИК 1850-1945”, II част от поредицата “Ценностите на Балчик”, издание на Исторически музей – Балчик. Изданието е на български и английски език. На 76 страници са показани 116 стари фотографии и картички, илюстриращи развитието на града от Кримската война 1853 – 1856 г. до края на Втората световна война. Използвани са снимки и картички от фондовете на Исторически музей – Балчик, Военноморски музей – Варна, РИМ – Добрич, Колекция Гибсън, частни архиви и колекции. Изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Община Балчик.

Съставител и автор на текста е уредникът Венцислав Чаков, който прикани обществеността за съдействие при реализиране на следващата им инициатива. Планира се издание със стари картички на Балчик и следващата част III на „Ценностите на Балчик“, която ще обхваща периода 1945-1990 година, когато тук също са се случвали много интересни събития. Историческият музей – Балчик се обръща към тези, които разполагат с хубави фотографии, да ги предоставят за заснемане, след което ще им бъдат върнати.

На 21 септември 1940 г. се слага край на продължилата четвърт век румънска окупация. Балчик е първият освободен от българските войски град в Южна Добруджа. Възвръщането му в пределите на България е по силата на Крайовската спогодба от 07.09.1940 г. Същата година, на 21 септември генерал-лейтенант Георги Попов – командир на Трета българска армия, освобождава града. Балчиклии посрещат възторжено своите освободители, а площадът се оказва твърде малък да побере всички желаещи да аплодират българските войни. Възстановява се границата между България и Румъния до 1913 г.

Автор: Албена Иванова – кореспондент на Радио Варна в Балчик