Байдън ще назначи Пени Прицкер за специален представител по въпросите на възстановяването на Украйна

0
175

©

Президентът на Съединените щати Джо Байдън ще назначи бившия министър на търговията Пени Прицкер за специален представител за възстановяването на икономиката на Украйна, съобщи The New York Times.

The New York Times отбелязва, че новата позиция показва, че администрацията на Байдън е загрижена за дългосрочното икономическо оцеляване на Украйна, въпреки продължаващата война с Русия.

В изявлението си Байдън е заявил, че Прицкер ще “насочва усилията на САЩ за възстановяване на украинската икономика“, работейки с правителството на Украйна, съюзниците на САЩ, международните финансови институции и частния сектор.

64-годишният Прицкер ще насърчава инвестиционни стратегии в Украйна и ще привлича публични и частни инвестиции от други страни, според високопоставен служител на администрацията, пожелал анонимност, тъй като назначението все още не е официално.

През следващите седмици Пени Прицкер планира да посети Украйна, за да оцени състоянието на икономиката на страната и да се срещне с политически и бизнес лидери.

Белият дом ще обяви назначението на Прицкер по-късно. Тя ще работи в Държавния департамент на подчинение на държавния секретар Антъни Блинкен.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник