Байдън подписа указ за санкции във връзка с признаването на Русия на ДНР и ЛНР

0
837
President Joe Biden listens to a reporters question as he speaks about Ukraine in the Roosevelt Room of the White House, Friday, Feb. 18, 2022, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
  • Президентът на Съединените щати смята, че признаването на републиките противоречи на задълженията на Руската федерация по споразуменията от Минск и допълнително застрашава мира и стабилността на Украйна

ВАШИНГТОН, 22 февруари. /ТАСС/. Президентът на САЩ Джо Байдън подписа в понеделник указ за санкции във връзка с признаването от Русия на суверенитета на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР). Документът, наред с други неща, забранява на американците да финансират и инвестират в ДНР и ЛНР, както и да търгуват с тях.

„Забранено е: <…> нови инвестиции от [физически и юридически лица] на Съединените щати <…> в така наречените <…> DPR и LPR или други подобни региони на Украйна, т.к. може да бъде определен от министъра на финансите [САЩ] в съгласие с държавния секретар“, се казва в текста на указа, разпространен от пресслужбата на Белия дом.

Освен това се въвежда забрана за „вноса в Съединените щати, пряко или косвено, на каквито и да било стоки, услуги или технологии от регионите, обхванати от [указа]“ или непряко, от Съединените щати или от всяко лице от Съединените щати, където и да се намират, всякакви стоки, услуги или технологии“ в DPR и LPR.

Указът също така дава право на администрацията на САЩ да налага санкции на лица, действащи в ДНР и ЛНР, и на представители на ръководството на организации, работещи там. Включването в списъка със санкции означава замразяване на активи в Съединените щати и забрана на американски граждани или компании да правят бизнес с техните ответници.

Както се посочва в текста на указа, американският лидер каза, че „стигна до извода, че признаването от Руската федерация на т. нар. Донецка народна република и Луганската народна република, за които тя твърди, противоречи на задълженията на Русия по Минските споразумения и допълнително застрашават мира, стабилността, суверенитета и териториалната цялост на Украйна“.

В същото време в текста на самия указ, както и в писмо, изпратено до лидерите на Конгреса на САЩ във връзка с подписването на документа за санкции, ръководителят на Белия дом подчерта, че настоящото решение на Москва „поставя изключителна и изключителна заплаха за националната сигурност и външната политика на Съединените щати.”

Общи лицензи

Министерството на финансите на САЩ издаде шест генерални лиценза, които, наред с други неща, позволяват предоставянето на хуманитарна помощ на ДНР и ЛНР. На сайта на агенцията са публикувани документи, предвиждащи изключения от санкциите, наложени с указа на президента на САЩ Джо Байдън .

Така един от лицензите определя срока за приключване на всички сделки по внос, износ, реекспорт, продажба на стоки, услуги и технологии, свързани с УПИ и ДНР до 23 март 2022 г. Освен това друг документ позволява износ и реекспорт на селскостопанска продукция, лекарства, медицинско оборудване, резервни части, компоненти и софтуер за тях, както и сделки, свързани със стоки и услуги, необходими за борба с пандемията на коронавирус.

Третият лиценз разрешава всички финансови транзакции, свързани с телекомуникациите и пощенските услуги, по-специално оборудване и технологии за това. Освен това от Министерството на финансите отбелязаха, че дейността на ООН, нейните агенции, международните банки за развитие, Международните комитети на Червения кръст и полумесец и ОССЕ е разрешена на територията на ДНР и ЛНР.

Петият лиценз позволява нетърговски, лични парични преводи и транзакции по сметки. Тези трансфери обаче не включват средства за подкрепа на бизнеса, включително семейния бизнес. Последният лиценз позволява услуги, „свързани с лични комуникации през Интернет, като незабавни съобщения, чат и електронна поща, социални мрежи, споделяне на снимки и филми, сърфиране в мрежата и блогове“. В същото време е забранено предоставянето на софтуер и редица други услуги на лица, включени в черния списък, който ще включва лица въз основа на указ на Байдън.