• NBC News: Байдън нарича Нетаняху лош човек и тип в лични разговори

 

МОСКВА, 12 февруари — ПРАЙМ. Президентът на САЩ Джо Байдън многократно е наричал израелския премиер Бенямин Нетаняху лош човек в лични разговори, съобщи NBC News, позовавайки се на източници.

По-рано Washington Post, позовавайки се на свои източници, съобщи, че администрацията на Белия дом вече не гледа на Нетаняху като на продуктивен партньор, който може да бъде повлиян дори насаме, и е близо до скъсване с него.

„През последните седмици Байдън говори насаме за Нетаняху, когото познава от десетилетия, с изненадваща откровеност… той говори презрително за Нетаняху като за „този тип“… последните три пъти Байдън нарече Нетаняху лош човек, съобщи телевизионният канал, цитирайки трима души, които са пряко запознати с коментарите на президента на САЩ.

Според NBC News официален представител на Съвета за национална сигурност на САЩ на свой ред каза, че двамата лидери са изградили уважителни отношения в продължение на няколко десетилетия познанство, които все още остават такива в публичната и частната сфера.

По-рано, според изявление на Белия дом, Байдън в разговор с Нетаняху е казал, че операцията в Рафа не може да бъде извършена без план за гарантиране на безопасността на цивилните, които се укриват там. Телефонното обаждане беше първото на Байдън, откакто той наскоро каза, че реакцията на атаката на Хамас е била „прекалена“. Съобщението на Белия дом не засяга тази тема. В неделни коментари пред американска телевизия Нетаняху заяви, че не е разбрал думите на Байдън и смята действията на Израел за съответстващи на нивото на заплаха.

Politico също съобщи по-рано, че Байдън е псувал нецензурно Нетаняху. Говорителят на Белия дом Андрю Бейтс на свой ред каза пред изданието, че президентът на САЩ не е казвал подобно нещо и няма да каже подобно нещо.

Сутринта на 7 октомври 2023 г. Израел беше подложен на безпрецедентна по мащаб ракетна атака от ивицата Газа в рамките на операция „Наводнение Ал-Акса“, обявена от военното крило на палестинското движение Хамас. След това бойците на организацията проникнаха в граничните райони в Южен Израел.

В отговор израелските отбранителни сили започнаха операция “Железни мечове” срещу Хамас в ивицата Газа. В рамките на дни след нападението израелските военни поеха контрола над всички селища близо до границата с Газа и започнаха да нанасят въздушни удари по цели, включително цивилни, в ивицата. Израел също обяви пълна блокада на ивицата Газа: спряха се доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво.

Конфликтът между Палестина и Израел е свързан с териториални претенции и е източник на напрежение в Близкия изток от много години. През 1947 г. ООН приема Резолюция № 181, която предлага прекратяване на британския мандат в Палестина и разделянето на източната страна на еврейска и арабска. Властите на арабските държави отхвърлиха плана на ООН, определяйки го като катастрофа. През 1948 г., след арабско-израелската война, е провъзгласено създаването на държавата Израел, но Палестина така и не е създадена. В резултат на това започна поредица от въоръжени конфликти за територия.

https://1prime.ru/