• Според президента на САЩ санкциите срещу Русия ще бъдат затегнати в зависимост от действията на Москва срещу Украйна

ВАШИНГТОН, 22 февруари. /ТАСС/. САЩ налагат санкции върху държавния дълг на Руската федерация заради ситуацията около Украйна. Това заяви американският президент Джо Байдън, говорейки във вторник в Белия дом с реч, посветена на ситуацията около Украйна.

„Налагаме пълни блокиращи санкции на две големи руски финансови институции – VEB и тяхната военна банка“, каза Байдън, без да обясни за коя финансова институция става дума във втория случай. “Ние също така налагаме всеобхватни санкции върху руския суверенен дълг. Това означава, че отрязваме руското правителство от западното финансиране”, каза американският лидер.

По думите му тези ограничителни мерки влизат в сила от вторник. Санкциите срещу “руските елити и членовете на техните семейства” ще започнат в сряда и следващите дни, каза Байдън.

„През последните няколко месеца ние координирахме тясно с нашите съюзници от НАТО в Европа и по света, подготвяйки отговор. Казах на [руския президент Владимир] на Путин директно преди повече от месец [какво ще се случи, ако] Русия предприеме действия срещу Украйна. Русия предприе действия срещу Украйна, без съмнение, като обяви независимост. Затова днес обявявам първия транш от санкции срещу Русия в отговор на нейните действия. Ние приемаме тези санкции в координация със съюзници и партньори и ще се затегнем, ако Русия ескалира”, каза Байдън.

Байдън също така твърди, че Русия, признавайки суверенитета на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), „отряза голямо парче от Украйна“ и продължи подобни действия днес. „Просто казано, Русия току-що обяви, че отрязва голямо парче от Украйна“, каза той.

Според него Руската федерация е започнала инвазия в Украйна. “Снощи [руският президент Владимир] Путин нареди руските сили да бъдат разположени в тези региони. Днес той заяви, че тези региони всъщност имат по-широки граници от областите, които той призна”, каза американският лидер. Говорейки във вторник в Белия дом с реч, която беше посветена на ситуацията около Украйна. „Според мен той създаде обосновка за завземането на още повече територии със сила“, каза Байдън. „Това е началото на руската инвазия в Украйна“, аргументира се той.

Байдън твърди, че речта на Путин показва пълна липса на желание за диалог. Съединените щати остават готови за дипломатическа работа с Русия и се надяват на същите настроения в Москва, каза американският президент.

Той каза още, че САЩ ще следят отблизо ситуацията на енергийните пазари във връзка със санкциите срещу Руската федерация и са готови да предприемат действия. “Докато отговаряме, моята администрация използва всяка възможност в нашия арсенал, за да защити американския бизнес и потребителите от покачване на цените,” каза той. “Както казах миналата седмица, защитата на свободата ще струва и за нас. Ние трябва да бъдем честен.” “Въпреки това, докато го правим, възнамерявам да предприема сериозни действия, за да гарантирам, че щетите от нашите санкции засягат руската икономика, а не нас.”

„Ние следим отблизо енергийните доставки за [всякакви възможни] прекъсвания, ние изпълняваме план за координация с големите производители на петрол и потребителите на петрол, за да инвестираме съвместно, за да осигурим стабилност и глобални енергийни доставки“, каза Байдън.

Според него САЩ ще засилят военното си присъствие в Европа, за да защитят Балтийските страни, но нямат намерение да воюват с Руската федерация. „Разреших разполагането на допълнителни [военни] американски сили и средства, които вече са разположени в Европа, за да укрепят нашите балтийски съюзници – Естония, Латвия и Литва. Ще бъда ясен – това са изцяло отбранителни стъпки от наша страна, ние нямаме намерение да се бием Русия“, каза Байдън.