Базите за ученически отдих в Балчик нямат условия за настаняване през зимата на бежанци

0
666
Помощта за гражданите от Украйна, потърсили временна закрила в България, продължава чрез настаняването им в държавни и общински бази. Осигурява се 15-дневен срок, до средата на месец ноември, в рамките на който всички нуждаещи се от подкрепа за настаняване украински граждани, потърсили временна закрила у нас, ще могат да се настанят в подходящи бази. В удължения период на действие ново настаняване ще бъде извършвано само в държавните и общински бази, уточнява правителствената пресслужба. С това правителствено решение България се придържа към преобладаващата практика в страните от Европейския съюз, където настаняването в хотели е временна мярка, която към момента е преустановена.

Собствено проучване на БЧК – Добрич от последната седмица показва, че към момента в около 20 хотела са настанени в областта около 2000 души, каза директорът на Областния съвет на БЧК – Добрич, др Артюн Еринозов.

 „Засега с това, с което разполагаме и получаваме от нашия национален съвет в София, осигуряваме необходимите неща, но идва зима и при зимни условия техните потребности ще нараснат. Има проект на Върховни комисариат за бежанците към ООН в България и съвместно с тях от 2 ноември започваме да изпълняваме един такъв проект, така че готвим се през зимата да им помагаме. Имаме достатъчно доброволци“ – каза още директорът на БЧК – Добрич.

Базите са летни и нямат условия бежанците да живеят там през зимата в нормални условия, коментира Марияна Костадинова – управител на държавните бази за ученически отдих в Балчик и Кранево. В Балчик почивната база има отопление само на четвъртия етаж, столовата не е отоплена. Хотел „Невен“ в Кранево има климатици в единия сектор, където бяха настанени през пролетта украинци. Другите ни бази в Албена и Кранево нямат отопление. Какво ще е решението, тепърва ще разберем. Няма в момента такова и заповед, че ще се настаняват – коментира Костадинова. В случай че все пак се вземе решение за преместване, в хотел „Невен“ при нормални условия може да се поемат до 80 души, в Балчик – максимум 43-ма души. „Базата в Балчик приемаше през лятото украинци, постоянно имаше движение. Създадохме им добри условия, но есента започнаха много проблеми с ВиК, бойлери, задръстени шахти“ – обясни управителят, че базата се нуждае от основен ремонт, за да продължи да настанява хора.

В Кранево в момента са отворили за украинци няколко хотела. „Все е едно, че е началото на сезона. Друга година по това време зазимяваме обектите“ – добави Костадинова.

Един от първите хотели в курортното село, отворил по програмата, е „Кристел парк“, към 1 ноември там са приютени 205 украинци. Стоим в отвратителна неизвестност. Единственото, което знаем, е, че програмата се удължава с 15 дни, очаква яснота управителят на обекта Станислав Димитров.

В Ал­бе­на нас­та­не­ни­те ук­раин­ци по про­г­ра­ма­та са си за­ми­на­ли още в края на ав­густ, съобщиха от пресцентъра на курорта.

https://bnr.bg