дом Акценти А ТАМ ВАЛИ ДЪЖД ОТ… ДИАМАНТИ

А ТАМ ВАЛИ ДЪЖД ОТ… ДИАМАНТИ

1522
0
epa05859690 An auction house staff poses with 'The Pink Star' diamond at Sotheby's in London, Britain 20 March 2017. The Pink Star is the largest internally flawless fancy vivid pink diamond ever graded. It is estimated to fetch about 60 million US dollars at the auction in Hong Kong on 04 April 2017. EPA/ANDY RAIN

Учените отдавна подозират, че на Уран и Нептун може да вали дъжд от истински диаманти. Сега това предположение получи още едно потвърждение – и нови доказателства бяха получени експериментално, съобщи Би Би Си.

В Ботсвана откриха втория най-голям диамант в историята

И двете планети принадлежат към така наречените ледени гиганти, въпреки че всъщност веществото, от което са съставени, е в течно-газообразно състояние, а температурата му достига няколко хиляди градуса.


1,65 милиона долара струва плодова торта с диаманти. Вижте кой са най-скъпите ястия в света
Атмосферата както на Уран, така и на Нептун се състои главно от хелий и водород, но по-тежките елементи и вещества, включително метан, също са налице. Според хипотезата, на дълбочина около 7 000 км, температурата и налягането достигат такава стойност, че метанът трябва да се разложи на съставните му елементи: въглерод и водород.

„Розова звезда” стана най-скъпият диамант в света

В резултат на това по-лекият водород се издига в атмосферата, а въглеродът под въздействието на околната среда се превръща в диамантени кристали и бавно се спуска по-близо до скално-леденото ядро.

Това са 15 от най-скъпите течности на света

За да потвърдят тази теория, изследователи от американската национална лаборатория SLAC към Станфордския университет решиха да пресъздадат условия на Земята, близки до тези, открити в дълбините на Уран.

КАМЪКЪТ НА ВАШАТА ЗОДИЯ

Учени от SLAC успяха да направят това откритие с помощта на уникално лабораторно оборудване и вместо метан (CH4) те използваха стирол (C8H8) – неговите физични свойства приличат повече на веществото, в което метанът се превръща при такова огромно налягане и температура.

Милиардер умря при операция по уголемяване на пениса

Теорията за появата на диаманти на ледените гиганти е изложена преди няколко десетилетия – и оттогава многократно се потвърждава както от изчисления, така и експериментално.

Кой е най-богатият човек, живял някога?

През 2017 г. тя почти успя да бъде доказана от специалисти от същата SLAC лаборатория в Калифорния. Тогава те използваха оптичния лазер Matter in Extreme Conditions (MEC), но сега – с помощта на ново прецизно оборудване – процесът на превръщане на въглерода в диаманти е изучен много по-подробно.

Откриха 552-каратов жълт диамант в Канада

Учените знаят сравнително малко за Уран и Нептун – най-отдалечените планети на нашата Слънчева система. И двете са толкова далеч от Земята, че само космическата сонда „Вояджър 2“ успя да ги достигне – но тя просто прелетя покрай тях, тъй като нямаше задача да изучава отблизо тези планети.  https://bgnesagency.com/

1. Сегашният рекорд за стойността на скъпоценен камък беше поставен на търг на “Сотбис” в Женева, Швейцария на 13 ноември 2013 г. Тогава розовият диамант “Розова звезда” 59,6 карата беше продаден за 83,19 милиона щатски долара. Първоначално той е открит в мина от компанията “Де Беерс” като нешлифован 132,5-каратов диамант, преди да бъде шлифован. Победител в търга стана американският ювелир Айзък Улф, но през февруари 2014 г. стана ясно, че купувачът няма пари да заплати за камъка и диамантът е върнат отново на търг.

2. Досега най-скъпият от продадените на търг и купени скъпоценни камъни в настоящето е синият диамант “Син Опенхаймер“, кръстен на собственика си Филип Опенхаймер, който е внук на основателя на компанията “Де Беерс” Ърнест Опенхаймер. Камъкът е 14,62-каратов и бе купен за 57,6 милиона щатски долара на търг на “Кристис” в Женева през май 2016 г. от неизвестен частен колекционер.

3. На трето място е синият диамант “Синя луна“. Той беше продаден на 11 ноември 2015 г. на търг на “Сотбис” в Женева за 48,63 милиона щатски долара. Открит е в мината Кулинан в РЮА през януари 2014 г. от служители на компанията за добив на диаманти “Патра дайъмъндс”, която е собственик на мината. Купувачът беше хонконгският магнат Джоузеф Лау, който реши да го подари на 7-годишната си дъщеря Жозефин, припомнят от БТА.

4. Четвъртото място принадлежи на безименен розов диамант, впоследствие наречен “Розовия граф” – 24,78 карата. Той беше продаден на 16 ноември 2010 г. на търг на “Сотбис” в Женева за 46,16 милиона щатски долара. Негов купувач беше известният лондонски бижутер Лорънс Граф.

5. На 12 ноември 2013 г. на търг на “Кристис” в Женева за 35,5 милиона щатски долара беше продаден най-големият в света оранжев диамант – 14,82 карата. Камъкът прилича на голям бадем.

6. На 20 ноември 2014 г. на търг на “Сотбис” в Ню Йорк за 32,6 милиона щатски долара беше продаден син диамант от 9,75 карата. Той беше изложен заедно с частна колекция на американския филантроп Пол Мелън (1907-1999). Купи го жител на Хонконг, който го нарече “Зоуи”.

7. На 5 април 2016 г. в Хонконг аукционна къща “Сотбис” продаде на неизвестен купувач за 32 милиона долара синия диамант “Де Беерс милениъм джуъл 4“. Редкият камък с овална форма и синкав оттенък е 10,1 карата. Той бил намерен в края на 90-те години на XX в. в мината Кулинан в РЮА.

8. На 17 май 2016 г. на търг на “Сотбис” в Женева за 31,5 милиона щатски долара беше продаден безименният яркорозов диамант с форма на капка от 15,38 карата. Купувачът беше от азиатска страна.

9-10. Девето и десето място делят едновременно два камъка, продадени за 30 милиона щатски долара.

На 7 декември 2013 г. на търг на “Сотбис” в Хонконг беше продаден овален 118,28-каратов диамант, открит през 2011 г. в РЮА. Купувачът е неизвестен.

На 12 май 2015 г. “Сотбис” продаде за 30 милиона щатски долара пръстен на “Картие” с ярък 25,59-каратов рубин и два диаманта в Женева.

https://life.dir.bg/