Карикатурите на пророка Мохамед и изявленията на Макрон дали не отпушиха отново бутилката на терора?

Шест атаки, осъществени от терористи със снайпери е имало при терора снощи във Виена, съобщи полицията в австрийската столица.

Към момента един убит, няколко са с опасност за живота. Един терорист е застрелян от полицията.

По-рано имаше информация за 7 убити, сред които и униформен.

Един от нападателите във Виена, който беше ликвидиран от силите за сигурност тази нощ, е носел дълго огнестрелно оръжие, още едно огнестрелно оръжие и мачете, разказа кметът на Виена Михаел Лудвиг, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

“Той се беше подготвил много добре за тази атака”, заяви Лудвиг.

Относно информациите, че един от нападателите е носел пояс с експлозиви, Лудвиг каза: “Както изглежда поясът е бил имитация” и уточни, че субстанците, съдържащи се в него, сега се анализират.

Според първи официални данни 15 ранени са настанени в болница в различно състояние.

Целият център е блокиран. Частна телевизия е показала запис от охранителната камера на синагогата, на който терорист застрелва хладнокръвно минаващ покрай него човек, след което го довършва с още един изстрел.

Всички спасители и медицински работници в радиус от 50 километра са вдигнати под тревога. На улиците се разполагат военни части, които поемат охраната на правителствени сгради и чужди посолства.

В центъра вече има полева клиника, където хората се преглеждат и след това препращат към болници в зависимост от спешността и тежестта на раните. Според UKH Nord служителите на няколко болници са били извикани по спешност, за да могат да се справят със ситуацията.

Според първите съобщения на местни медии куршумите са на Шведенплац, което е в първи район, недалеч от синагога.

Първоначалните данни са за 15 ранени и един убит. Арестуван е един от нападателите. Все още не е ясно кой стои зад атаката във Виена.

Полицията иска видеа и снимки на нейния сървър, но не и да се разпространяват в социалните мрежи.

По телефона вътрешният министър Карл Нехамер потвърди пред ORF, че става въпрос за терористична атака. Началото е било на улица “Зайненщетенгасе”.

heavy Gunshot at Vienna Austria. Terror attack at Vienna Austria

 

“Стойте у дома, стойте в ресторанта или бара в който се намирате. Не излизайте на улицата”, призова Нехамер. Той обяви, че се намира в операционния център заедно с канцлера на Австрия Себастиан Курц. Атаката продължава и в момента, цялата полиция е на крак.

Австрийската полиция е успяла да неутрализира един от участниците в нападението във Виена, втори нападател е избягал от местопрестъплението. Това съобщи по-късно на извънредна пресконференция министърът на вътрешните работи на Австрия Карл Нехамер тази нощ, информира БТА.

Вътрешният министър определи ситуацията във Виена няколко часа след стрелбата като крайно тежка и затова учениците ще бъдат освободени от занятия днес.

Директорът на службата за обществена сигурност Франц Руф съобщи, че се затягат граничните проверки и са обособени пропускателни пунктове за проверка на автомобили във Виена, предаде АФП.

Синагогата е била затворена, а живеещ в нея равин, цитиран от Ройтерс, разказва, че чул изстрели и впоследствие видял през прозореца как нападателите тичат и стрелят по близки барове и ресторанти.

Армията ще охранява определени локации в столицата, за да може полицията да се съсредоточи в издирването, каза австрийският канцлер Себастиан Курц, според когото става въпрос за “отвратителна атака”, извършена от професионално подготвени хора с автоматични оръжия.

Мерките за сигурност са засилени в цяла Австрия, включително по границите поради терористичната атака, заяви говорителят на вътрешното министерство Харалд Зерес.

Той отбеляза, че фокусът остава върху центъра на Виена, където беше нападението.

Зерес добави, че властите призовават жителите на Виена и други градове в страната да не излизат излишно.

Първият вицепремиер и министър на вътрешните работи на Чехия Ян Хамачек заяви, че контролът на границата с Австрия е засилен.

Вечерта на 2 ноември в центъра на Виена беше обект на терористично нападение. В резултат най-малко 15 души бяха ранени, трима бяха убити. Австрийският канцлер Себастиан Курц нарече инцидента терористична атака.

Полицията съобщи, че няколко терориста с автоматично оръжие нападнаха шест цели във Виена. Според съобщения в медиите синагога е била обект на нападение.

Един терорист беше неутрализиран, поне още един е в бягство. Австрийските въоръжени сили поеха защитата на столичните съоръжения. На 3 ноември учениците във Виена са освободени от училище.

Най-малко двама души са убити – един нападател и един минувач. Съобщава се и за 15 ранени, приети в местни болници, от които 7 в сериозно състояние.

Въоръжени с автоматично оръжие мъже са открили стрелба около 19 ч. по Гринуич в центъра на Виена, като се е стреляло на шест различни места. Престрелката  е станала в района на „Шведенплатц”, едно от основните кръстовища във Виена.

Към момента няма данни за пострадали български граждани, съобщи МВнР.

http://epicenter.bg

Vienna shooting, Several injured in Vienna shooting 2.11.2020 Terror atack.

Anschlag in Wien: Die ersten Videos aus der Terror-Nacht