Днес доайенът на добруджанските музикални дейци Атанас Генчев става на 96 години. Той е роден на 1 декември 1924 година в село Лесово, Ямболски окръг. И свири на кавал от 10-годишен. А като младеж постъпва като музикантски ученик в духовия оркестър към 46-и пехотен добрички полк. Така Атанас Генчев се озовава в Добруджа , с която е свързан почти целият му житейски и професионален път, посветен на музиката. Виртуозен кларинетист, музикант, който владее умението да свири на още 5 инструмента, прекрасен учител на младите и блестящ организатор, Атанас Генчев има съществен принос в развитието на музикалния живот в Добрич и Добруджа. Той е създател на професионален ансамбъл „Добруджа“, а вече на преклонна възраст създава хор „Лира“ в дома за стари хора в Добрич, с който продължава да жъне успехи и да печели награди.
Самият Атанас Генчев е носител на множество отличия – над 30 медала, орден „Кирил и Методий“, Златна и бронзова лира на Съюза на музикалните дейци. Той е вписан в Почетната книга на град Добрич и е носител на Почетния знак на града –  за цялостен принос в музикалната култура.
Днес – на рождения се ден, човекът и творецът Атанас Генчев ще получи много-много пожелания – за здраве и за още години, посветени на музиката. „Да си ни жив и здрав! – казват от страниците на вестника хората от семейството му: Марийка, Пеню, Доротея и Митко Пеневи.
А ние от екипа на НДТ от сърце желаем на бате Атанас, както го знаем от години, да продължи да носи у себе си искрата, с която са дарени малко хора. И нека твори музика и след като надмине 100-те! ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН!