Обектът е бил засечен в последния момент преминавайки в пъти по-близо от повечето сателити

А стероид е прелетял на едва 7000 км. от повърхността на Тихия океан в понеделник, съобщава онлайн изданието CNET. Космическият обект е бил засечен практически в момента на прелитането си над планетата, като е бил открит от учени в Аризона.

Астероидът е с приблизителна ширина между 3 и 6 метра, което го прави сред по-малките и съответно – доста по-трудни за засичане. Особено и при такова малко разстояние. За сравнение, орбитата на повечето сателити е на 36 000 км. от Земята.

Астероидът 2020 JJ е преминал на около 7000 км., но не е представлявал опасност за Земята. Учените изчисляват, че най-вероятно той ще изгори в атмосферата, ако беше започнал да навлиза в нея.

Все пак, астероидът ще остане в историята, влизайки на шесто място в класацията по най-близо преминали обекти покрай Земята от 1900 г. насам. И все пак, учените отбелязват, че всички 10 най-близки преминавания са засечени след 2004 г.

Това не означава, че Земята изведнъж е станала по-привлекателна за астероиди. Всъщност, от тогава досега учените значително са усъвършенствали методите за откриване на близки астероиди, а и техниката е много по-добра.

2020 JJ не представлява опасност за Земята, но може да е риск за стотиците сателити около нея. За сега обаче и сателитите се разминават на косъм от подобни сблъсъци.

https://www.vesti.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST