Археологически екип под научното ръководство на директора на НИМ подновява разкопките на нос Калиакра

0
414

Археологически екип под научното ръководство на директора на Националния исторически музей  (НИМ) доцент д-р Бони Петрунова подновява разкопките на нос Калиакра – в сектора, в който през последните години бе открита т.нар. Татарска плячка и богатото погребение на аристократ от династията на Добротица.

Днес започнахме разчистване на терена и се надявам разкопките да продължат до края на август, каза пред журналисти в Балчик ръководителят на археологическата експедиция. Ще работим в сектора, от който от 2017 г. не можем да “излезем” след откриването на много богати археологически находки, добави доцент д-р Петрунова. Тя припомни, че това е мястото, където блесна съкровището от близо 1000 златни и сребърни монети, апликации, катарами, бижута, поставени в малък глинен съд, вкопан в земята. В този сектор археолозите се натъкнаха и на погребението на знатния Георги със златен пръстен-печат.

Според нашите последни изследвания на пръстена е изписано “Георги – управител на Калиакра”, каза доц. Бони Петрунова и допълни, че пръстенът е по-добре изработен и по-красив от Калояновия. Нейната хипотеза е, че аристократът, починал само на 27 години, е внук на Добротица и е подготвян от владетеля да го наследи на престола на Добруджанското деспотство. Възможно е също Георги да е племенник на Добротица – син на неговия по-голям брат Балик.

Всички хипотези и аргументи за това кой е положен в богатия гроб са представени в новата книга “Георги. Един неизвестен аристократ от Калиакра”, каза Бони Петрунова. Съавтори на научния ръководител на археологическата експедиция са Иван Чокоев, изследовател на тъкани, и археологът Росен Пеевски.

БТА