• Огромна скулптура на пищна жена без дрехи, която прилича на бившата канцлерка, породи остра дискусия в Германия

Когато издигат статуи на знаменитостите, това обикновено е голяма чест. Фреди Меркюри има такава на крайбрежната улица в Монтрьо край Женевското езеро в Швейцария, Анди Уорхол – на Юниън Скуеър в Ню Йорк, Брус Лий – в Хонконг.

Огромна скулптура на гола жена обаче породи дискусии в германския град Хамбург. Местните жители се питат дали това е бившият канцлер Ангела Маркел – самата тя родена там и категорично отговарят – „Няма кой друг да е“. Приликата е наистина удивителна, коментират германските издания.

Пищната жена е интронизирана върху контейнер до театър, който получава публично финансиране. Тя стои на номер 190 на Gaußstrasse в града и привлича погледите на много минувачи.

„Всички тук просто я наричат ​​Меркел. Кой друг може да е“, коментира мъж от квартала.

„Това е едно незабележително и лошо направено творение“, казва лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) в Хамбург Денис Теринг.

“Нападките и осмиването на политици се приемат добре от много граждани. Това допринася за общото разочарование от политиката, а оценките към политиката се занижават”, допълва лидерът на парламентарната група на ХДС Свен Хилшер.

Но дали гигантската скулптура наистина показва първата жена федерален канцлер на Германия, която тази година ще навърши 70 години?
„Билд“ пояснява, че фигурата е била част от поставянето на пиесата „Смъртта на Дантон“ на Георг Бюхнер в Thalia-Theater в Хамбург. Тогава обаче е била без глава. Една от актрисите се е качвала върху нея и е поглеждала отгоре.
Тялото на фигурата е било продадено на собственика на комплекса от сгради, към който принадлежи и театърът, след това вероятно е била добавена главата на Ангела Меркел. Говорител на културната институция е категоричен, че това не е политическо послание от тяхна страна.

Според някои издания скулптурата не е свързана с Меркел, а приликата е абсолютна случайност. Според шефа на парламентарната група на ХДС Свен Хилшер фигурата не бива да бъде премахвана.
“Бившият канцлер е публична личност. Да я критикуваш, е демократично право. Свободата на изкуството обаче също има своите граници“, казва той.
https://lupa.bg/