Мащабна акция на Специализираната прокуратура се провежда на територията на цялата страна, предаде NOVA.

Екипи на ДАНС и прокуратурата влязоха и в сградата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) в София, предаде БГНЕС. На място беше и заместник-шефът на Спецпрокуратурата Ангел Кънев.
Действията са свързани с провеждащата се спецакция в Ботевград днес. Според първоначалната информация работата е свързана с незаконния внос на отпадъци от Италия у нас. Проверява се и дейността на заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Разследващите са влезли в дома му в Ботевград, а той беше отведен за разпит. По-късно днес на брифинг говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева съобщи, че зам.-министър и още петима души са арестувани.

Тя не назова името на Живков, но каза, че в организираната престъпна група са участвали зам.-министър и бивш шеф на РИОСВ Плевен.

Днес са проведени претърсвания и изземвания в над 40 обекта на територията на цялата страна – София, Правец, Плевен, Пловдив, Монтана, Смолян, села от община Кюстендил и др.

Красимир Живков като заместник-министър на околната среда и водите е отговарял и продължава да отговаря за даването на разрешителни за вноса за отпадъци от други страни в България. По правила могат да бъдат внасяни отпадъци за преработка, но не и такива за съхранение и депониране, предаде БНТ.

Разследващите са събрали доказателства, че отпадъците са внасяни от фирми на братя Бобокови, които имат площадки за съхранение, но не и инсталации за преработка на отпадъци. Именно по тази причина в дома на Красимир Живков, както и в неговата вила в Правец, той е бил два мандата кмет на Правец, са търсили документи, свързани с разрешителните за внос на тези отпадъци, добавят от БНТ.

Тече акция на специализираната прокуратура и в Русе, потвърди пред БТА Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Акцията е по досъдебно производство на специализираната прокуратура, свързано с организирана престъпна група. На място са наблюдаващи прокурори. По-рано през деня пред офис на фирма, занимаваща се с производство на моторни масла, имаше кола на жандармерията.

Кой е Красимир Живков:

През месец януари тази година той беше на разпит в Специализираната прокуратурата във връзка с водната криза в Перник. Живков беше посочен от адвокатите на намиращия се в ареста министър в оставка Нено Димов като човека, чийто ресор във ведомството са били язовирите, пишат от БНР.

Преди това – от 1999 г. до 2003 г. той е Заместник-кмет на община Правец, а от 2003 г. до 2009 г. е кмет на общината. През 2006 г. получава приз „Кмет на годината на Софийска област“. От 2009 г. до 2013 г. е Областен управител на Софийска област.

В периода 2010 г. – 2013 г. е член на Комитета за наблюдение на Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“  vesti.bg

  1. Прокуратурата огласи обвиненията срещу Нено Димов и какво го чака
  2. Министър Нено Димов хвърля оставка
  3. Какво се случва? Отведоха министър Нено Димов за разпит в спецпрокуратурата
  4. АПАРТАМЕНТГЕЙТ: И министър Нено Димов под имотен прицел
  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. РИБОЛОВ
  9. ГЮВЕЧ
  10. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  11. България – Китай 中国保加利
  12. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST