Арести на шефове в МВР

0
1154

Задържани са 4 лица след безпрецедентно разкриване на корупция на най-високи нива в МВР, съобщи на брифинг Сийка Милева, говорител на главния прокурор.

Арестувани са началникът на отдела за противодействие на наркотрафика от „Главна дирекция за борба с организираната престъпност”, началникът на сектора в същата дирекция, както и още един служител на МВР с длъжност инспектор-разузнавач, първа степен в криминална полиция.

Четвъртият задържан е бил използван за посредник при получаването на подкупи. Той е пуснат с мярка за неотклонение парична гаранция от 5 хил. лв.

За арестуваните служители на МВР прокуратурата е поискала постоянно задържане под стража.

Организираната престъпна група е действала поне от началото на 2017 г. до неутрализирането ѝ в петък, като има данни, че двамата ръководители в отдела за противодействие на наркотрафика са взимали подкупи от престъпници още през 2014 г.

В резултат на тази престъпна дейност са били провалени редица полицейски операции в страната и чужбина, чрез изпреварващо изпращане на информация на престъпни групи.

Нещо повече, арестуваните ръководители в МВР са били контактната точка с европейските служби, Шенген и Интерпол.

Дейността на групата е била в няколко направления. Първото е било т. нар. „осигуряване на чадър” – получаване на подкупи, за да не бъдат проверявани дадени престъпни групи.

Второто направление е било взимане на подкупи за неутрализиране на конкуренцията на престъпни групи, чрез започване на разследвания от МВР.

Третото направление е било изпращането на предварителна, изпреварваща информация за полицейски операции.

Групата е разкрита със съдействие на лице, давало подкупи на началника на отдела за противодействие на наркотрафика в ГДБОП. Свидетелят е плащал от 5 до 10 хил. лв., за информация къде и как да се укрие от разследващите органи.

Началникът на отдела за противодействие на наркотрафика е задържан с част от поискания от него пореден подкуп от 10 хил. лв.

Двамата ръководители в МВР са симулирали лоши взаимоотношения помежду си като единият е заплашвал престъпници, а другият им е искал подкупи. Били са договаряни суми от порядъка на 20-50 хил. лв. ежемесечно.

Има данни за основано предположение, че е налице връзка между действията на престъпната група в МВР и откритите в столичния квартал „Студентски град” близо 370 кг кокаин, но разследването е в много ранна фаза.

„Операцията е безпрецедентна в България за последните десетилетия и дирекция „Вътрешна сигурност” под ръководството на министъра на вътрешните работи и наблюдението на Специализираната прокуратура успя да неутрализира и да документира престъпната дейност на висши ръководни служители в системата на МВР. Нашата работа бе изключително трудна, тъй като служителите не само добре познават способите на разследване, а същевременно контактуваха с наши служители, което допълнително затрудняваше разследването. Изключително нагло и арогантно, безпрецедентно поведение на бившия началник на отдел за борба с наркоразпространението. Той не се спираше пред нищо, за да иска, за да изнудва, за да манипулира, с цел получаване на паричните средства”, обясни директорът на дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР Стефан Бавков.  https://www.vesti.bg/

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. КОТКИТЕ НА ДОБРИЧ
  7. БЪЛГАРИТЕ
  8. ОБЩИНА ГРАД ТЕРВЕЛ
  9. ОБЩИНИ ШАБЛА И КРУШАРИ
  10. РИБОЛОВ
  11. ГЮВЕЧ
  12. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  13. България – Китай 中国保加利
  14. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  15. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт