• Пожарният еколог проф. д-р Tuncay Neyişçi каза: „За всеки 5 часа или 400 хектара горяща гора се освобождава енергия, еквивалентна на атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г. Нека Аллах улесни всички, които работят, да потушат огъня. Не е лесно да справят се с такава голяма енергия.”
YANGIN EKOLOJISI UZMANI PROF. DR. TUNCAY NEYISCI, “HER GECEN 5 SAAT, YA DA YANAN 400 HEKTAR ORMAN ICIN 1945’TE HIROSIMA’YA ATILAN ATOM BOMBASINA ES DEGER ENERJI ACIGA CIKAR” DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

За да потушат пожара, започнал преди 4 дни в гората край магистралата Кемер-Анталия в квартал Дегирмендере на област Кемер в Анталия, работят екипи от земя и въздух. Пенсионираният преподавател, пожарен еколог и еколог проф. д-р Тунджай Нейишчи говори за продължаващия пожар в Кемер.

YANGIN EKOLOJISI UZMANI PROF. DR. TUNCAY NEYISCI, “HER GECEN 5 SAAT, YA DA YANAN 400 HEKTAR ORMAN ICIN 1945’TE HIROSIMA’YA ATILAN ATOM BOMBASINA ES DEGER ENERJI ACIGA CIKAR” DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Подчертавайки, че единственият свързващ път между Анталия и Кемер е през гората, проф. д-р Нейшчи призова за евакуация от района, в случай че пожарът се разрасне.

YANGIN EKOLOJISI UZMANI PROF. DR. TUNCAY NEYISCI, “HER GECEN 5 SAAT, YA DA YANAN 400 HEKTAR ORMAN ICIN 1945’TE HIROSIMA’YA ATILAN ATOM BOMBASINA ES DEGER ENERJI ACIGA CIKAR” DEDI.(FOTO:ANTALYA-DHA)

Проф. д-р Neyişçi каза: „Ако вятърът промени посоката си и духа северен вятър, транспортът до Анталия може да бъде прекъснат в случай на пожар. Следователно въпросът за евакуацията в този регион е важен. В Кемер има само един главен път. през горската зона, особено до Phaselis. И двете страни на пътя са покрити с гори. „Пътят за достъп до земята може да бъде прекъснат поради изгарянето на двете страни на тези гори. Ако хотелите останат под дим за дълго време, те трябва да бъдат евакуирани. Важно е да завършим необходимата подготовка за евакуация от морето, в случай че пътят е затворен”, каза той.

“Самонасочен огън”

Подчертавайки, че техниката за противодействие е метод на контролиран огън, използван при борбата с активни пожари, проф. д-р Neyişçi каза: „За всеки 5 часа или 400 хектара гора, която гори, се освобождава енергия, еквивалентна на атомната бомба, хвърлена над Хирошима през 1945 г. Ние знаем, че е много трудно да се борим с пожари. Нека Аллах улесни всеки, който работи да изгасите огъня. Това е всичко. Не е лесно да се справите с голямо количество енергия. Ако пожарът е станал толкова голямо освобождаване на енергия, ние го наричаме самонасочени пожари. Не е възможно тези пожари да се потушат чрез хвърляне на 2 тона или 40 тона вода с хеликоптери и самолети.При пожара, който избухна в Манавгат преди 2 години 20 хеликоптера и толкова много самолети бомбардираха района с вода в продължение на 13 дни.Отново, когато вятърът промени посоката, той се разгоря .

Отбелязвайки, че е имало щастлива ситуация при пожара в Кемер, Neyişçi каза: „Когато погледнете топографията и от посоката на разпространение на пожара, това е един от най-подходящите пожари за гасене с противопожарен огън. Техническият персонал не му позволява да избяга. Противодействието, като се вземе предпазна лента, започва от точка, където огънят може да отнеме време, за да достигне безопасно, и изгаря горими вещества. “Това означава гасене на огъня, когато няма какво да гори, когато огънят достига до там, като гори под контрол. Това е изключително евтино и изключително успешно приложение. Хеликоптерите могат да се използват за помощни цели, за да се гарантира, че огънят няма да избяга на други места, където ще започнете контраогъня”, каза той.

„Имахме късмет, че нямаше северен вятър“

проф. д-р Neyişçi каза: „Ако имаме късмет, посоката на вятъра е посоката на вятъра. В този регион вятърът се движи или на север, или на запад. Ако имаше североизточен регион, където избухнаха големи пожари, независимо от размера от пожара само димът, който излиза, ще излезе към морето, така че това е единственият начин да се стигне до там.Пътят първо ще стане неизползваем от дима.Хотелите на брега зад пътя ще трябва да бъдат евакуирани от дима.Защото димът пречи на хората там много преди самия пожар, даже отнема живота им.Огънят идва след като всичко свърши, нанася последния удар.Затова “Късметлии сме, нямаше северен вятър. Иначе , щеше да има голяма катастрофа”, каза той.

„В хотелите се използват твърде много горими материали и бои“

Заявявайки, че хотелите или ваканционните селища, построени в близост до гората, не вземат адекватни предпазни мерки срещу горски пожари, проф. д-р Neyişçi каза: „Видяхме това при пожара в Мармарис. Следователно плановете за евакуация трябва да бъдат направени незабавно, особено в гората и прилежащите райони, и тренировки трябва да се извършват всяка година.“

проф. д-р Нейишчи продължи думите си по следния начин:

„Друг важен момент е, че нито един от хотелите в гората и в близост до нея, включително вторите ни резиденции или дори нашите електроцентрали, не са обезопасени срещу горски пожари. Има толкова много запалими материали, използвани особено в туристическите съоръжения. Гори мигновено като динамит. Тъй като се използват много лесно запалими материали като дърво и боя. Тук е важно къде ще построите басейна. Можете да го използвате като източник на вода, когато е необходимо. Трябва да има противопожарни помпи, за да защитите сградата си, но Май нямат обучение по тази тема и нямат помпи Парк Къде ще са ви местата, къде ще ви се правят прозорците?Всички те трябва да бъдат планирани в съответствие с пожара и материалът, който ще се използва, трябва да бъде материал, устойчив на пожароустойчиви стандарти, съобщава сайтът httyenisafak.com