Контролираната от републиканците Камара на представителите прие законопроект за удължаване на правителственото финансиране за 45 дни, който не предоставя помощ на Украйна. Точно когато гласуването в Камерата на представителите трябваше да започне, Джамал Бауман, конгресмен от демократите, представляващ Ню Йорк, задейства пожарната аларма в сградата, разкри запис от охранителните камери, публикуван от полицията и разпространен в социалната мрежа X (преди Twitter).

От офиса на конгресмена потвърдиха деянието му с обяснението, че той не е осъзнавал, че ще задейства пожарната аларма.

“Демократите буквално ще направят всичко, за да затворят правителството ни, защото милиарди не отиват в любимата им страна: Украйна“, коментира представителят на републиканците в Конгреса Марджори Тейлър Грийн. Тя поиска колегата й от Демократическата партия да бъде разследван и наказан за възпрепятстване на официална процедура.

Законопроектът е споразумение в последната минута, прието от Камарата на представителите в отчаян опит да запази работата на правителството. Законопроектът премина и през Сената, с което се избегна затваряне на правителството. Ако не беше приета временната мярка, федералното правителство на САЩ трябваше да спре работа от 1 октомври.

Краткосрочният законопроект, представен от председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти, включва средства за помощ при бедствия, но не включва нова помощ за Украйна. Това е първият успех за председателя на Камарата на представителите, чиято собствена партия провали предишния му законопроект в петък.

Въпреки че председателят на Камарата на представителите обвини демократите, че искат да се противопоставят на законопроекта, 209 от 335-те гласа в полза на мярката дойдоха от демократите, докато 126 републиканци се присъединиха към тях, а 90 членове на Републиканската партия се противопоставиха на законопроекта.