Съединените щати конфискуваха самолета на президента на Венецуела Николас Мадуро, който беше в Доминиканската република. Това се обяснява с факта, че самолет номер едно е придобит в нарушение на американските санкции. Службите за сигурност го транспортират до летището във Флорида.

Главният прокурор Мерик Гарланд каза, че Министерството на правосъдието е иззело самолета, който е бил незаконно закупен за 13 милиона долара чрез фиктивна компания и изнесен нелегално от Съединените щати за използване от Николас Мадуро и неговите приближени.

Министерството на правосъдието на САЩ твърди, че самолетът е закупен от компания във Флорида и нелегално изнесен през април 2023 г. от САЩ за Венецуела през Карибско море. Той е бил използван от Мадуро за международни пътувания и е летял „почти изключително до и от военна база във Венецуела“. Записите показват, че последният регистриран полет на самолета е бил през март, летейки от Каракас до столицата на Доминиканската република Санто Доминго, съобщи CNN.

Венецуелското правителство нарече конфискацията „пиратство“ и обвини Вашингтон в ескалация на агресията срещу правителството на Мадуро.

„За пореден път властите на САЩ, в повтаряща се престъпна практика, която може да бъде описана само като пиратство, незаконно отвлякоха самолет, използван от президента на републиката, оправдавайки действията си с принудителните мерки, които незаконно и едностранно налагат по целия свят “, се казва в изявление на венецуелските власти.

Документът също така отбелязва, че Съединените щати са показали, че използват своята икономическа и военна мощ, за да сплашват и оказват натиск върху държави като Доминиканската република да станат съучастници в техните престъпни дейности. Венецуелското правителство отбеляза, че това е пример за предполагаем „ред, основан на правила“, който, пренебрегвайки международното право, „се стреми да установи закона на най-силния“.

През юли Николас Мадуро спечели президентските избори във Венецуела. След обявяването на резултатите в страната започват безредици. САЩ и няколко държави отказаха да признаят резултатите от вота .