“Алфа Рисърч”: ГЕРБ-СДС е първа политическа сила с 25,9% подкрепа

0
301
  • ГЕРБ-СДС получават подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват. „Продължаваме Промяната – Демократична България“ получава гласовете на 25,4%, показват данните на национално представително проучване на „Алфа Рисърч“.
Тази разлика е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили, коментират от „Алфа Рисърч“.
Пет партии и коалиции биха влезли в парламента, сочат данни от проучването.
Изследването е проведено в периода 25-29 март 2023 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна.
Проучването е финансирано със собствени средства на „Алфа Рисърч“. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

39% процента от участвалите в допитването заявяват, че ще гласуват на петите за две години парламентарни избори. Други 13% продължават да се колебаят, като е възможно да вземат решение в самия изборен ден.

Кампанията е променила мнението за кого да гласуват на 11 % от решените да отидат до урните. Други 15%, все още не са взели решение кого да подкрепят.
За ДПС са заявили, че ще гласуват 13,8%, за „Възраждане“ – 13,6%, а за „БСП за България“ – 8,2 %.
„Български възход“ остава под четирипроцентовата бариера с 3,9% подкрепа. За „Левицата!“ са заявили, че ще гласуват 3,1%, а за „Има такъв народ“ – 2,3%.

https://lupa.bg/