АЛТЕРНАТИВЕН ДЖУЛАЙ НАПРАВИ ЦЪРКВАТА В КАВАРНА

0
1563

 

Алтернативно отбелязване на Джулайморнинг организира православната църква в Каварна, стана ясно от плакат, разпространен в социалните мрежи преди днешния 1 юли. Празникът започна още вчера вечерв храма “Св. Успение Богородично” в Каварна, където от 17:00 бе началото на празнична вечерня.

Самият “Православен Джулай”, както са го кръстили организаторите, започна  от 5:00 часа – с литийно шествие към нос Чиракмана. В 6.00 пък – вместо популярния глас на Джон Лоутън, прозвуча песнопение на местния отец Василий от Каварна, който отслужи празнична литургия в древната базилика “Св. Св. безсребреници Козма и Дамян”.

На специално изготвен плакат за събитието бяха поставени гербовете на Община Каварна и Варненско-Великопреславската митрополия. От кметството в Каварна обаче казаха, че не са организатор, а инициатор на събитието бил местният свещеник отец Василий.

“Това е наш алтернативен, духовен Джулай. Правим го от 2000 г. Този ден, 1 юли, е в памет на светиите Козма и Дамян. В старата базилика на нос Чиракман, която е от края на 5-и и началото на 6-и век, отслужваме празнична литургия и молебен в тяхна чест и за здравето на хората от Каварна. Правим го винаги при изгрев слънце” – коментира от своя страна самият отец Василий.

Джулайморнинг е изцяло българска традиция за посрещане на изгрева на 1 юни, свързана с хипи движението. Името на празника се свързва с известната песен JulyMorning на английската рок-група „ЮраяХийп“ от 1971 г. На всеки 30 юни срещу 1 юли много хора се събират по българското крайбрежие на Черно море, за да посрещнат заедно изгрева на Слънцето. Така смятат, че се пречистват пред него, някои правят връзка с езически или религиозни обреди.

Години наред на сцената на култовото село Камен бряг, в местността Огънчето, хиляди посрещаха първото юлско слънце с Джон Лоутън.  Тази година вокалистът на легендарните рок банди Rainbow и DeepPurple Джо ЛинТърнър дойде в Каварна за отбелязването на превърналия се в традиция JulyMorning. Той пя на скалите при село Камен бряг, където Слънцето първо огрява България.

Американският хард-рок певец се качи на сцената край морето заедно със Звезди Керемидчиев и група „Ахат“. Рок легендите бяхаподгряти от млади български рок- рупи.

Професионалната кариера на великия Джо ЛинТърнър започва през 1976 година с американската група „Фанданго“. Става популярен през 1981 година, след като замества вокалиста на Rainbow Греъм Бонит. Издава четири албума с бандата, а през 1990 година става вокал на DeepPurple, след като ИънГилън напуска за периода до 1992 година. С DeepPurple издава „Slaves&Masters“ (1990). По-късно работи с музиканти като Глен Хюз и Ингви Малмстийн. Има успешна солова кариера. НДТ

Днес отбелязваме Джулай морнинг – по традиция хиляди хора посрещнаха слънцето на 1 юли. В Тутракан, Шабла, Каварна и тази година се събраха ентусиасти за посрещането на Слънцето под звуците на легендарната песен на “Юрая Хийп”.

По традиция на 1 юли хиляди посрещат изгрева. На Джулай морнинг слънцето изгря точно в 5 часа и 52 минути.