Активният летен сезон се очаква да започне приз юли

0
782

Активният летен сезон се очаква да започне от началото или средата на юли, като все още не са съгласувани с бранша и всички институции, сред които и националният оперативен щаб, условията, в които това ще е възможно. Това се разбра от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова, която даде брифинг в Министерския съвет. Тя неколкократно призова българите да подкрепят вътрешния туризъм.

Трябва да се изработят механизми да няма струпване на хора, коментира на редовния брифинг тази сутрин ръководителят на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски. Посочи, че досега нито една държава не е дала ясна формулировка как да стане, макар че Гърция и други страни вече обявяват някои мерки, но най-засегната от вируса в Европа Италия не смята това за приоритет тази година. От думите му се разбра, че ранният летен сезон със сигурност ще бъде пропуснат, а придвижването ще е само с автомобили.

Министър Ангелкова обяви, че се работи по това от средата на юни, а и от по-рано, да започне подготовката, а от 1 юли вече и активен летен сезон. Посочи, че са подготвени планове за организацията на работата в хотелите, ресторанти, на плажове, които са представени за мнение на бранша и на националния оперативен щаб.

Сред обсъжданите възможности е концесионните такси за плажовете да се намалят или премахнат и плащането им да се прехвърли за следващи години. В зависимост от вида и големината на плажа и какво решение за таксата ще се вземе, ще зависи на какви цени ще се предлагат или ще са безплатни чадърите и шезлонгите. На едни места концесионерите казват, че при 70% намаление на концесионната такса ще могат да предложат безплатни чадъри и шезлонги, на други места казват, че не могат, обяви Ангелкова и посочи, че среща с този сектор предстои.

На оперативния щаб пък е предложен проект на туристическа декларация от пътуващите за ваканция, в която да описват къде отиват, да декларират, че са информирани с изискванията и т.н.

На здравното министерство са предложени за обсъждане санитарно-хигиенните изисквания за хотели и заведения с различни варианти за това какъв дял от капацитета ще могат да използват, за да няма струпване, как да се организират храненията в хотелите и др. Те са изпратени и за мнение на бранша.

С МВР ще се обсъди контролът по спазване на реда, който предстои да се въведе, но Ангелкова обяви, че ще се разчита на хората да спазват правилата.

От думите на Ангелкова се разбра, че на конферентната среща в понеделник вечерта с колегите й от ЕС тя е дала редица предложения, а те са били подкрепени от редица държави за това как да се подкрепи секторът.

Сред предложенията, за които министърът казва, че са нейни, но подкрепени от Гърция, Испания, Италия, Франция, Полша, Малта, Кипър, Румъния, е да се създаде компенсационен фонд, който да обезпечи разплащанията между туроператорите и техните контрагенти, от една страна, и да могат да се връщат пари на отказали резервации туристи, което е особено голям проблем в момента. В момента Законът за туризма изисква до две седмици да се върнат парите на потребителите, а туроператорите не могат да го направят, без да се изправят на ръба на фалита.

На срещата е обсъдено и създаването на възстановителен план за сектора, който да се финансира с 20% от общата сума за икономическа подкрепа в ЕС. Поисках да има ясни правила и критерии за разпределяне на парите към държавите членки и на принципа на солидарността и да се даде достъп на всяко предприятие до тези средства, обяви Ангелкова.

Обсъждано е въвеждането на грантови схеми в следващия програмен период за туризма, които да могат да се използват както от бизнеса, така и от държавните и местните власти. Допреди тази криза бизнесът нямаше възможност да ползва грантови схеми, посочи тя. Допълни, че очаква микро- и малките предприятия в бранша, които по данни на НСИ са около 32 хил., да могат да се възползват от грантовата схема на Оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност”, която предстои да бъде пусната. В отговор на въпрос посочи, че по информация на социалното министерство от всички заявления по схемата 60/40 общо 48% са от туристическия сектор, или 700-800 предприятия.

Министрите са поискали по време на срещата да има единни правила за поетапното отваряне на границите вътре в ЕС, да има единен протокол и здравни правила за хотелите и ресторантите.

Засега не е известно кога Брюксел ще излезе с решение по тези въпроси, а Ангелкова обясни, че в тази ситуация всичко се прави по-бързо от обичайното.

След като преди седмица туристическият бранш се оплака в Брюксел от бездействие на ресорния министър спрямо бранша, днес Николина Ангелкова призова фирмите и министерството заедно да изпратят декларация за подкрепа на Европейската комисия, защото “заедно ще бъдем много по-силни да защитим нашите искания и предложения. За мен като министър на туризма всеки работещ в този сектор е важен и допринася за туристическия продукт”, увери тя. На няколко пъти по време на брифинга изреждаше всички сегменти в сектора и се опасяваше, че пропуска някого.