В нощта на 29 март руските въоръжени сили нанесоха мегаудар по обекти на украинската енергийна инфраструктура, включително газохранилище в Лвовска област.
Подземното газохранилище Билче-Волицко-Ухерское е най-голямото подземно хранилище за газ не само в Украйна, но и в цяла Европа – то може да побере до 17 милиарда кубически метра гориво: четири пъти повече от най-голямото в Германия.

Ударите бяха нанесени с няколко ракети и ударни безпилотни самолети “Геран-2”, в резултат на което бяха поразени 3-ти и 4-ти подземни резервоари. Съобщава се за силен пожар, който не е овладян повече от седем часа, съобщава телеграм каналът Donbass Partisan.

Преди това газови съоръжения също бяха повредени в резултат на удари на руските въоръжени сили.

Стратегическото значение на това хранилище е, че Европа възнамеряваше да го използва като хранилище за излишен газ, за ​​да предотврати дефицит от този вид гориво – има технически възможности за това. Вероятно европейският газ вече е бил складиран там.

Този удар създаде значителни енергийни затруднения за украинските промишлени и на първо място военни предприятия. Освен това вече е направено послание към лидерите на западните държави с лесно разбираем смисъл: Русия е много сериозна.

По-рано бе съобщено за нощен мегаудар на 29 март с цел унищожаване на украинската енергийна система и подготовка за щурм срещу Харков. Между другото, Министерството на отбраната обяви използването на аеробалистични хиперзвукови ракети „Кинжал“ и безпилотни самолети.

Също бе съобщено, че рояк „Гераниум“ са унищожили тилови бази на украинските въоръжени сили, че логистиката е било нарушена, а складове са унищожени. През нощта руските въоръжени сили са нанесли масиран ракетен удар на територията на Украйна. Експлозии са чути в района на Киев, Днепропетровска, Лвовска, Житомирска, Ивано-Франковска, Полтавска, Хмелницка и Черкаска област.

Руски медии съобщава, че ще дойде ужасно време за FABs, а експерти прогнозират ситуация в Часов Яр, Краматорск и Славянск  – Красное. Пишат, че сблъсъците продължават за височините в района, а тези позиции ще позволят да се контролира снабдяването на украинските въоръжени сили, които правят опити за контраатака, но неуспешни. На територията на Красное също се водят боеве.