“Кирил Петков е разпитан в качеството си на свидетел днес. Не съм запознат с никакви материали, освен с протокола за обиска в дома и заповедта за 24-часовото му задържане. Никой друг, освен Петков, не е разпитван. Аз не разбрах в какво е обвинен Борисов. Написани са някакви общи разпоредби, според които става дума за изнудване. Не пише нито кого, нито кога, нито в какво точно се изразява изнудването”. Това заяви адвокат Менко Менков след като се срещна с експермиера Бойко Борисов в ГДНП, цитиран от БНР.

“Няма и не може да има повдигнато обвинение. Прокуратурата е разбрала за случващото се от медиите. Досъдебното производство е образувано при условията на неотложност. Става въпрос за проверка, образувана по сигнал на т.нар. Движение БОЕЦ”, посочи защитникът. Сигналът е подаден на 10 декември по разпечатка от медиите. “Този сигнал беше депозиран до вътрешния министър тогава, извършена е проверка, която не е докладвана до Прокуратурата”, подчерта адвокат Менков. И допълни, че първото и единствено действие по разследването, извършено до момента, е разпит на министър-председателя Кирил Петков. “Борисов не е разпитан сега, няма как да бъде, защото няма дори разследващ полицай”, посочи адвокатът.

По думите му инспектор от “Националната полиция” е издал заповедта за 24-часово задържане. “Можем да я обжалваме в 7-дневен срок пред Административния съд и ще го направим”, категоричен беше Менков.

За мащабна операция на ГД „Национална полиция“ във връзка със 120 случая на Европейската прокуратура в България, съобщиха от пресцентъра на вътрешното министерство по-рано. Извършени бяха претърсвания и изземвания на много адреси. Според полицията в момента са задържани бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият министър на финансите Владислав Горанов, бившият председател на финансовата комисия в парламента Менда Стоянова и бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.

https://bgnes.bg

Тази сутрин бе разпространена новината, че Менда Стоянова не е арестувана.