Съединените щати дават зелена светлина на страните от НАТО да предоставят бойци на Украйна, но Алиансът не затваря небето си. УНИАН разговаря с авиационния експерт, кандидата на техническите науки Богдан Долинце за шансовете за затваряне на украинското небе от руски бомбардировачи и ракети, както и за успеха на въоръжените сили при унищожаването на вражески самолети.

Русия продължава да бомбардира мирни украински градове. Жителите на Харков казват, че високите сгради се обстрелват директно от бойци. Но НАТО все още отказва да затвори небето на Украйна. Какви са шансовете това да се случи? 

Днес правилно беше казано, че НАТО не трябва да покрива небето. Небето трябва да бъде покрито от онези, които разполагат с необходимите оръжия, системи и технологии. Ако Украйна успее да обърне тази ситуация и страните партньори предоставят на Украйна системи за изстрелване, наблюдение и прихващане на боеприпаси, ракети и самолети, Украйна ще може сама да затвори небето си. 

За нас остава важно да се снабдим с необходимите системи и боеприпаси. Имаме си система за противовъздушна отбрана. Но разбираме, че това не е такъв капацитет, като например израелската система Iron Dome. Все пак Украйна е много по-голяма.   

Има мнение, че други страни вече са защитили частично Украйна, като затворят небето си от руски граждански самолети. А западните райони на Украйна граничат със страни, през които руснаците вече не могат да летят. Това гарантира ли, че Русия няма да може да обстрелва западните райони на Украйна от въздуха? 

Не, това не гарантира. Видяхме, че много обекти в Украйна са били обстрелвани с крилати ракети, а не само самолети.

Например летище Виница беше обстреляно с крилати ракети от морето, въпреки че Виница е доста дълбоко в Украйна. Обстрелвани са и обекти в Западна Украйна. Следователно това затваряне изобщо не е гаранция. 

Друг е въпросът, че руснаците физически се страхуват да летят толкова дълбоко в страната ни. В крайна сметка системите за противовъздушна отбрана ще ви позволят да откриете тези самолети навреме, да ги свалите или да изпратите изтребители. И руснаците няма да имат достатъчно време да избягат. Те просто се страхуват. 

Освен това затварянето на небето за руски самолети от НАТО и Европейския съюз все още е под въпрос. 

Защо? Предполагате ли, че Русия ще наруши въздушното пространство на страните от НАТО?

Преди два дни се появи информация за изчезването на румънския самолет “Миг” над Черно море. Няма информация дали е паднал или е бил съборен. Разбрах, че е изчезнал във въздушното пространство над Черно море близо до границата с Румъния. И тогава откриха катастрофирал хеликоптер на спасителната служба, който щял да търси изчезналия самолет. Останките от хеликоптера са открити край бреговете, всъщност на сушата, в Румъния. Загинаха седем членове на екипажа. 

В същото време има информация, че по това време в териториалните води на Черно море са били кораби на Руската федерация. 

Може ли Русия да свали изчезналия самолет и този хеликоптер? Това може да е една от възможните опции, която не е потвърдена или опровергана. Румънските власти не са коментирали причината за катастрофата на хеликоптера. Не е ясно дали става дума за техническа неизправност или за побой. Една от версиите, която се озвучава, е трудни метеорологични условия.

Когато НАТО отказа да затвори небето за Украйна, президентът Владимир Зеленски каза, че не знае „дали НАТО е в състояние да защити своите съюзнически страни“. Значи беше прав? 

Връщайки се към въпроса до каква степен ЕС и НАТО могат да затворят собственото си въздушно пространство, виждаме, че никоя държава-членка на НАТО няма официална позиция по тези инциденти в Румъния. Също така не е ясно, че това няма да се повтори с други самолети. Не е ясно дали ще има обстрел или бомбардиране на друга страна-членка на НАТО.

Възниква въпросът: ако се окаже, че румънски самолет или хеликоптер е бил свален от руска ракета, атака срещу страни от НАТО ли е, не е ли атака? 

На 6 март държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обяви “зелена светлина” от Съединените щати за предоставяне на полски бойци на Украйна. Според Блинкен, като се има предвид сценария Украйна да получи полски бойци, Съединените щати преговарят с Полша за задоволяване на нуждите й като страна от НАТО. Защо мислите, че тези преговори се водят толкова дълго и ще получим ли полските Мига?

Трябва да се разбере, че не НАТО планира да предостави самолети, а конкретна държава, която е собственик на самолета. Например Турция все още тихо продава Bayraktari на Украйна и няма проблем да продава полски самолети на Украйна. Друг въпрос: съюзниците или други държави ще предоставят ли самолети на полските ВВС за замяна на тези, които ще ни бъдат предадени? Тоест, ако предадат или продадат тези самолети, как Полша ще защити собственото си въздушно пространство?

Все още няма отговор на този въпрос. И докато не дойде отговорът, вероятността някой самолет да бъде предаден на нас остава малка. 

Може да се окаже, че САЩ са готови да предоставят на Полша самолети за подмяна, но за дълго време. Може да са месеци или дори години. Разбира се, в такава ситуация Полша няма да се интересува от отслабване на собствената си противовъздушна отбрана. Тоест, за да се прехвърли поне един борд, заместващият самолет трябва да бъде прехвърлен в баланса му и да се намира на полските летища. Едва от този момент можем да очакваме готовността на Полша да ни помогне със самолет.

А “МиГ-29”, които Полша може да предаде на Украйна, са самолети, произведени в Съветския съюз. Минаха през различни етапи на модернизация, ако не се лъжа, някои самолети бяха модернизирани в Украйна. Тоест украинските специалисти познават тези самолети и знаят как да работят с тях. Имаме техници и пилоти за това, които могат да ги използват в битка.

Според Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна общите бойни загуби на противника от 24 февруари до 7 март възлизат на: 46 единици самолети, 68 единици хеликоптери. Моля, оценете колко щети е претърпял вражеският самолет? 

Ако говорим за броя на унищожените вражески самолети, той е доста значителен. Това вероятно е най-големият брой унищожени самолети сред онези военни конфликти или войни, които Русия е водила в която и да е друга страна през последните няколко десетилетия. Те очакваха да лишат Украйна от системи за противовъздушна отбрана в първите дни и да продължат да поддържат всички наземни операции от въздуха. Но виждаме, че през дванадесетте дни на война врагът не успява да го направи.

Врагът със сигурност не е очаквал такива загуби. Важно е да се разбере, че говорим за загуба на пилоти, които са трудни и дълги за обучение и толкова лесно не се заменят. Следователно задачата за бойни загуби на противника, по отношение на стратегическия потенциал, е много важна. 

В първите дни на войната само един от украинските пилоти – “Призракът на Киев” – свали шест вражески самолета. Ако не се лъжа, днес по негова сметка има повече от двадесет от тях…

… Това означава, че Украйна има много професионални пилоти аси. Освен това украинските военновъздушни сили имат такова предимство като познаване на територията и терена. Това е много важно в битката. И е добре, че нашите пилоти са добре запознати с технологиите и познават терена. Те летяха около Киев в продължение на много часове, те знаят всички места, където можете да се появите от нищото и да унищожите врага. 

Ясно е, че противникът може да не може да се ориентира в нашия район. Може да работи върху карти или някои авиационни данни. Затова му е много по-трудно да устои на украинските пилоти. 

Забелязали ли сте, че дори обикновените украинци нанасят загуби на руската авиация? Например, мобилизираният мениджър на Укрпоща Сергей Чижиков унищожи руски изтребител Су-35, който бомбардира Чернигов . 

Това предполага, че системата за защита на самолетите на Руската федерация от най-новите модификации, с които толкова се гордеят, е твърде възхвалявана. И в действителност дори старата съветска ПЗРК „Игла“, която е на около две десетилетия, може да се бори с такива самолети. 

Следователно всъщност от стратегическа гледна точка това допълнително ще „подкопае“ потенциала на Русия да продава самолетите си на лоялни към нея страни. Всъщност самолетът е бил свален за 50-60 милиона долара от система, която струва няколко хиляди долара.

Така руските бойци се оказват неефективни в момент, когато Украйна е наистина устойчива.

Анастасия Светлевская

https://www.unian.ua/