Ямболският театър чества 75 години от обявяването си за професионален културен институт

0
11



С шест нови заглавия през настоящата година и две предстоящи премиери ямболският Драматичен театър „Невена Коканова” чества 75 години от обявяването си за професионален културен институт. Юбилейната дата отбелязваме днес, 8 октомври, а на 11 октомври, петък, очакваме нашите зрители за премиерата на „Читалнята”, обяви за БТА директорът Дияна Стоянова.

В празничната за театъра седмица трупата представя поетичния спектакъл по текстове на ямболски творци. Това е второ подобно представление след „Отключено време” със стихове на ямболски поетеси. Форматът отразява търсенията за нови теми, пространства и структура на представленията, посочи Дияна Стоянова. И двата спектакъла са правени не от режисьори , а от актьори в театъра, познаващи добре както текстовете, така и самите автори. Сценичното представяне също е решено различно – представленията се играят в салон на Художествената галерия „Жорж Папазов”, допълва тя.

Следващата премиера е на 5 декември – на пиесата на Жан Ануи „Среща в Санлис”, която обаче ще излезе като спектакъл с друго заглавие. Решихме да предизвикаме различни асоциации в мисленето на публиката и избрахме да бъде „Денят, в който спрях да си изневерявам”, обяви директорът на театъра.

Така, от началото на юбилейната за ямболския театър година, новите заглавия стават общо шест, заедно с играните вече „Интернетът спря”, „Измяна” и „Милионерът”. Паралелно с тях трупата продължава да представя на ямболска сцена и по турнета още 13 спектакъла, включени в репертоара за 2024 г. Сред знаковите постановки са „Всичките наши тела” по текстове на Георги Господинов, „Котка върху горещ ламаринен покрив” от Тенеси Уилямс, „Министрите идат” от Чудомир и др.

В чест на годишнината на ДТ „Невена Коканова” е и гостуването на Народен театър „Иван Вазов” с постановката „Богът на касапницата” на 5 ноември, обяви още Дияна Стоянова. На юбилея беше посветено и тазгодишното издание на Театралните празници „Невена Коканова” през юни, когато ямболският театър показа в изложба костюми, перуки и сценографски проекти от култови спектакли, играни в годините назад.

Реално, театърът в Ямбол има над 150-годишна история, като за начало се приема поставянето на „Многострадална Геновева” през далечната 1870 г. От Ямбол започва своя професионален път и първата българска актриса Матилда Попович, припомня Дияна Стоянова. Важната дата за театъра обаче е 8 октомври 1949 г., когато самодейната дотогава трупа получава статут на професионален културен институт – за първи път се гласуват щатни бройки, субсидия, определят пари и за поддръжка на театъра. Това е обявено по време на премиерата на „Царска милост” при откриването на сезон 1949/1950 г., разказа още директорът на ДТ „Невена Коканова”.

За празника днес тя си пожела екипът, културните институти в града, с които театърът си партнира, местната власт и държавата да продължават да работят в една посока. По повод случаите на злоупотреби в други театри, Дияна Стоянова обяви, че в ямболският театър има „желязна финансова дисциплина” и няма повод за притеснения от проверки.



Източник БТА